Sök

Gotlands filmfond

Gotlands Filmfond investerar i långfilmer och dramaserier i syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland samt vara en möjliggörare för utveckling och finansiering av svensk och internationell filmproduktion.

Gotlands filmfond är ett bolag ägt till 100 procent av Region Gotland. Bolaget investerar i långfilmer och dramaserier i syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland samt vara en möjliggörare för utveckling och finansiering av svensk och internationell filmproduktion.

Ett 50-tal filmer

Gotlands filmfond har funnits sedan 2000 och har sedan dess samproducerat ett femtiotal långfilmer och dramaserier. De senaste åren har exempelvis dramaserierna Håll andan, Maria Wern, guldbaggebelönade sci-fi-dramat Aniara, skräckfilmen Andra sidan och internationella storfilmen Bergman Island (som 2021 tävlade om guldpalmen i Cannes!) spelats in på Gotland.

Under 2021 har fonden investerat i dokumentärserien Vad hände med Sjögren? om Gotlands mest kända ouppklarade försvinnande samt SVT:s julkalender 2022 Kronprinsen som försvann, en tidlös saga för hela familjen.

Samarbete med Film Stockholm

Sedan 2021 samarbetar Gotlands filmfond med Film Stockholm AB gällande investeringar i långfilmer och dramaserier. Kontaktperson på Gotlands filmfond angående samproduktion är Anne-Marie Söhrman-Fermelin.

Gotlands filmfond samarbetar även med Film på Gotland, bland annat kring filmvisningar och talangutvecklingsprogrammet Talent to Watch Gotland – långfilm.

Samfinansiering och utvecklingsstöd

För att samproducera med Gotlands filmfond krävs att sökande part är ett etablerat bolag, att gotländska filmarbetare eller kreatörer engageras, att 100 procent av insatsen spenderas i regionen och att produktionen kan uppvisa regional förankring.

Ansökningar sker genom Film Stockholms ansökningsportal.

Kontaktperson kring praktiska frågor vad gäller filmproduktion på Gotland är Vilhelm Jegerhjelm, filmkommissionär på Film på Gotland.

I styrelsen för Gotlands filmfond sitter Angelica Andersson-Fihn, Karin Winsnes och Paola Ciliberto.

Medelålders man med kort brunt hår ser glad ut

Vilhelm Jegerhjelm

Filmkommissionär

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00