Sök

Film

Gotland är en plats med unika förutsättningar för konstnärligt skapande som lockar filmentusiaster, filmskapare och konstnärer från hela världen. Här produceras film, bedrivs utbildningar, arrangeras festivaler och visas film året om.

Dekorativ bild

Film på Gotland

Film på Gotland är en resurs för alla som bor, lever och verkar på ön och som vill göra, lära sig om och uppleva film.

Film på Gotland har som uppdrag att främja och utveckla filmen i regionen. Verksamheten består av tre huvudområden: Barn och unga / filmpedagogik, produktion och talangutveckling samt visning och spridning av gotländsk film.

Utbildningar

På Gotland förstod man tidigt att utbildning och kunskap var framgångsfaktorer i skapandet av en levande film-ö. Gotland kan stoltsera med allt från filmkurser för barn på Kulturskolan till eftergymnasiala masterclasses i manus & dramaturgi på Gotlands folkhögskola.

Biografer och festivaler

Gotland rymmer 13 biografer från norr till söder varav över hälften visar film året runt. Därtill finns fyra filmklubbar som arrangerar visningar i Fårösund, Hemse, Klintehamn och Visby.

Varje sommar arrangeras filmfestivalen Bergmanveckan på Fårö, med filmer och gäster från hela världen. I september anordnar Film på Gotland öns egen kortfilmsfestival Quickpix.

Kustateljén

Kustateljén i Fårösund är en av Sveriges största filmstudios, med en studioyta på 1000 kvadratmeter. Här finns också kontor, snickeri, rekvisitaförråd, loger, redigeringsrum samt professionell studio- och filmteknik.

Kustateljén utgör hemvist för både Film på Gotland och filmutbildningarna på Gotlands folkhögskola.

Gotlands filmfond

Gotlands filmfond är ett bolag som ägs av Region Gotland och som investerar i samproduktion av långfilm och dramaserier med syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland. Gotlands filmfond har funnits sedan 2000 och har sedan starten samproducerat ett fyrtiotal långfilmer och dramaserier.

Filmstöd

Film på Gotland ger utvecklingsstöd eller produktionsstöd till kort- novell- och dokumentärfilm. Stöd kan beviljas med upp till 40 000 kronor, samt i form av manusutveckling, projekthandledning och inspelnings- och redigeringsteknik.

Filmstrategi Gotland 2018-2024

Filmstrategin pekar ut en riktning för den gotländska filmen. Målet är ökad samverkan och att filmen ska vara en naturlig del av gotlänningens identitet. Gotland skall också vara en attraktiv inspelningsplats, känd både nationellt och internationellt för sina produktioner.

Filmutveckling

Gotland har tre filmutvecklare som verkar genom Film på Gotland inom de tre fokusområdena: Talang och produktion, visning och spridning samt barn och unga.

För att hålla dig uppdaterad om vad som händer inom filmen på Gotland, maila vilhelm.jegerhjelm@gotland.se för att få Film på Gotlands nyhetsbrev med information om filmstöd, evenemang och nätverksträffar m.m.

Medelålders man med kort brunt hår ser glad ut

Vilhelm Jegerhjelm

Filmkommissionär
Medelålders kvinna med håret i en knut på huvudet

Monalisa Sundbom

Filmutvecklare visning och spridning
Ung kill med jeansskjorta och mörkt hår

Joakim Norrby

Filmutvecklare barn och unga

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt