Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

NPÖ - Nationell patientöversikt

Nationell Patientöversikt (NPÖ), är en IT-lösning som gör det möjligt för behörig hälso- och sjukvårdspersonal att med patientens samtycke, ta del av information hos andra regioner, kommuner och privata vårdgivare

NPÖ från TakeCare

Du når NPÖ från TakeCare via "externa system och tjänster" där du har en bättre översikt och kan filtrera informationen själv.

Instruktionsfilmer

Se gärna instruktionsfilmerna från Inera. Samtliga tar cirka 13 minuter. Du kan också välja avsnitt att se.

Nationell patientöversikt (NPÖ) - introduktion - YouTube

Vad är NPÖ?

Nationell Patientöversikt (NPÖ), är en IT-lösning som gör det möjligt för behörig hälso- och sjukvårdspersonal att med patientens samtycke, ta del av information hos andra regioner/landsting, kommuner och privata vårdgivare.

För att få ta del av NPÖ krävs patientens samtycke och att man har en patientrelation samt att det har betydelse för vården. I en nödsituation kan tjänsten öppnas utan patientens samtycke om patienten är tillfälligt beslutsoförmögen. För att inloggningen ska vara säker och för att uppfylla patientdatalagens krav krävs att användaren identifierar sig med e-tjänstekort och är inlagd i ett medarbetaruppdrag för vård och behandling i HSA-katalogen (EK-katalogen)

Nationell Patientöversikt ger

  • Ökad vårdkvalitet
    En helhetsbild av patientens tidigare diagnoser, provresultat och medicinering gör det lättare att ställa rätt diagnos och ge rätt behandling i tid.
  • Ökad patientsäkerhet
    Rätt beslutsunderlag minskar risken för felbehandlingar eller felmedicinering
  • Ökad effektivitet
    Delad information minskar kostsamt dubbeljobb
  • Ökat inflytande
    Patientens samtycke och rätt att spärra uppgifter

Hur når man NPÖ?

Det finns några olika sätt att nå NPÖ, alla kan komma till inloggningen genom TakeCare/”Externa system och tjänster”. Samtliga vårdenheter inom Region Gotland kan också nå NPÖ via webbadressen https://npo.se.

  1. Sätt in SITHS-kortet
  2. Du kan nå NPÖ på två sätt enligt nedan:
    alt. 1: Under ”Externa system och tjänster” väljer du NPÖ
    alt. 2: Skriv in följande webbadress: https://npo.sjunet.org
  3. Legitimera dig och välj medarbetaruppdrag
  4. Skriv in patientens personnummer → tryck ok (fördröjning förekommer, du ser tyvärr inte om programmet jobbar)
  5. Intyga patientrelation
  6. Intyga patientens samtycke
  7. Nu är du inne i NPÖ

Loggkontroll

Verksamhetschefen ansvarar även för att kontrollera medarbetarnas åtkomst till andra vårdgivares patientuppgifter. Detta innebär att den verksamhetschef som har gett sin personal behörighet att titta på patientuppgifter hos andra vårdgivare, till exempel via systemen PMO eller NPÖ, ska följa upp detta. För att åtkomsten ska vara tillåtet ska personalen utöver behörigheten även ha en aktuell patientrelation, patientuppgifterna ska ha betydelse för vården
och patienten måste samtycka till läsningen.

Samtycke ges vanligen i direkt anslutning till vårdtillfället, men kan även ges i förväg vid planerade och konkreta vårdsituationer. Samtycke kan ges för en person eller vårdenhet. Exempel på sådana situationer är remisser och samordnad vårdplanering. Samtycke ska vara dokumenterat, till exempel i patientens journal, så att det går att spåra i efterhand. Det bör även framgå hur och när patienten har samtyckt.

Om det vid loggkontroll uppstår misstanke att personal olovligen tagit del av patientuppgifter ska verksamhetschef agera enligt anvisningen "Dataintrång - åtgärder vid misstanke om olovlig åtkomst".

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vårdgivare att vid behov ta del av en patients journal hos andra vårdgivare via ett elektroniskt system. Syftet är att kunna få en mer heltäckande bild av patientens vårdhistorik och vårdbehov, vilket i sin tur gör att vårdpersonal kan ge snabb, god och säker vård.
För att ta del av en journal krävs patientens samtycke. Patienten ska därför informeras om att vårdgivaren kommer att ta del av andra vårdgivares journaluppgifter via elektronisk kommunikation, så kallad direktåtkomst, samt informeras om sina möjligheter att spärra information från den sammanhållna journalföringen. Förutsättningarna för sammanhållen journalföring och tillgång till patientuppgifter regleras i Patientdatalagen (PdL).

Sammanhållen journalföring ger:
– Ökad vårdkvalitet: en helhetsbild av patientens tidigare diagnoser,
provresultat och medicinering gör det lättare att ställa rätt diagnos och ge rätt
behandling i tid
– Ökad patientsäkerhet: rätt beslutsunderlag minskar risken för
felbehandlingar eller felmedicinering
– Ökad effektivitet: delad information minskar kostsamt dubbeljobb
– Ökat inflytande: patientens samtycke och rätt att spärra uppgifter

Förutsättningar
För att få ta del av patientens journal hos andra vårdgivare krävs det att personalen har en aktuell patientrelation (vårdrelation) till patienten, att uppgifterna kan antas ha betydelse för vården och att patienten samtycker till åtkomsten. Samtliga tre förutsättningar måste alltid vara uppfyllda.

Ordlista

Logg När vårdpersonal läser en journal registreras det och kan kontrolleras i efterhand. Man har rätt att ta del av vilka som läst journaluppgifterna.

Nödöppning Vårdpersonalens möjlighet att ta del av journaluppgifter då man inte kan ge samtycke. Nödöppning följs regelbundet upp av vårdgivaren.

Patientdatalagen Lag från 2008 med samlade regler för hur personuppgifter inom hälso- och sjukvården ska behandlas. Lagen reglerar bland annat sekretess, sammanhållen journalföring, vem som har rätt att ta del av patientuppgifter och patientens rätt att spärra uppgifter.

Sammanhållen journalföring Möjligheten för en vårdgivare att läsa journaluppgifter från en annan vårdgivare direkt på elektronisk väg.

Samtycke När man säger ja och därmed ger sitt medgivande till att vårdpersonal får ta del av den sammanhållna journalen.

Spärr Möjligheten att spärra uppgifter som man inte vill ska finnas tillgängliga för andra vårdgivare.

Vårdgivare Region och kommun samt annan juridisk person eller privat vårdgivare som bedriver hälso- och sjukvård.

Vårdpersonal Person anställd av en vårdgivare för att utföra vård och behandling.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO är den myndighet som har ansvaret för tillsynen av hälso- och sjukvården i Sverige

Lagar och förordningar

Bestämmelser om patientjournalen finns i flera olika lagar och kan läsas i Svensk författningssamling, SFS, på till exempel riksdagens webbplats.
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400).
Lag om biobanker i sjukvården (2002:297).

Läs mer

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 mars 2024