Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Nya socialtjänstlagen

Den 1 juli 2025 beräknas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den ska ersätta nuvarande lag, med fokus på en hållbar socialtjänst för framtiden.

I utredningen Hållbar socialtjänst (SOU 2020:47) finns förslag på hur den nya lagen ska stärka det sociala arbetet inom alla socialtjänstens verksamhetsområden, det vill säga äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och området personer med funktionsnedsättning.

Förslaget innebär en omställning av socialtjänsten, mot hållbarhet i en tid där samhället förändras. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, planering, samverkan och resursfördelning.

Förslag på fem nya områden

Lagförslaget innehåller fem nya och förtydligade områden som skapar förutsättningar för en hållbar socialtjänst. De fem områdena är:

  • Förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst
  • Kunskapsbaserad socialtjänst
  • Övergripande planering
  • Jämställdhet
  • Insatser till enskilda

Vill du läsa mer om de olika områdena och socialförvaltningens plan för att implementera nya socialtjänstlagen finns mer information i boxarna nedan.

Film: Framtidens socialtjänst – vart är vi på väg?

Vad handlar nya socialtjänstlagen om och hur stor omställning innebär det för socialtjänsten? Ove Ledin från SKR lotsar dig igenom utmaningarna, möjligheterna och vad som är på gång.

Längd: 1 timme och 9 minuter.

Socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig och finnas nära invånarna, det kan vara både fysiskt och digitalt. Det ska vara enkelt att kontakta och att ha kontakt med socialtjänsten. Den enskilde ska få ett gott bemötande och kontakt med personal med rätt kompetens.

Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten blir lagstadgat och socialtjänsten ska arbeta förebyggande inom alla verksamhetsområden.

Socialtjänsten ska säkerställa att bästa tillgängliga kunskap styr arbetet i de olika verksamhetsområdena. Verksamheter ska arbeta i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Många kommuner har påbörjat arbetet och överenskommelser om att arbeta kunskapsbaserat finns sedan tidigare, med nya förlaget blir det lagstadgat.

Socialtjänsten ska medverka i samhällsplanering, vilket syftar till att aktivt förebygga och motverka sociala problem. Socialt perspektiv och kunskap ska tas tillvara i samhällsplaneringen. Fysisk planering har en viktig roll att spela för att öka jämlikheten i samhället. Det bidrar till att invånare får tillgång till bra boendemiljöer och viktiga samhällsfunktioner, oavsett bakgrund och förutsättningar.

Socialtjänsten ska också ansvara för planering av insatser till fler grupper än äldre och personer med funktionsnedsättning, som nuvarande lagstiftning belyser. Med nya förslaget ska socialtjänsten planera för insatser till alla invånare, med målet om en lätt tillgänglig socialtjänst och att det förebyggande perspektivet med tidiga insatser ska finnas med. När det behövs ska planeringen göras i samverkan med andra, både inom och utanför den egna kommunen. Det kan till exempel handla om samverkan med skola, samhällsbyggnad, organisationer eller regional hälso- och sjukvård.

Socialtjänstlagens portalparagraf kompletteras med mål om jämställda levnadsvillkor.

”Socialtjänsten ska på demokratins och solidaritetens grund främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlika och jämställda levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Verksamheten ska bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet”.

Socialtjänsten ska ha en helhetssyn kring människan och insatser ska vara individanpassade, tidiga och lättillgängliga. Utredningen föreslår att socialtjänsten i högre grad ska kunna organisera sig för att arbeta med både biståndsbedömda insatser och med insatser utan biståndsprövning.

Nya lagstiftningen förväntas lätta upp kravet på biståndsprövning av flertalet insatser och möjliggör att kommuner kan välja att erbjuda vissa insatser utan biståndsprövning. Kravet på dokumentation förväntas kvarstå.

Flertalet insatser ska fortsatt kräva utredning och individuell biståndsbedömning, så som ekonomiskt bistånd, särskilt boende och vård utanför det egna hemmet för barn och unga. Tydliggörande av vilka insatser som inte ska kunna beviljas utan prövning kommer att tydliggöras senare under 2024.

Socialförvaltningen inom Region Gotland planerar för kommande lagstiftning, genom att inledningsvis ta fram en plan för att påbörja omställningen. Arbetet med att ta fram planen görs av kvalitet- och utvecklingsavdelningen, i samverkan med representanter från övriga delar av förvaltningen.

Arbetet med planen syftar till att förvaltningen ska ha förutsättningar för att arbeta utifrån den nya socialtjänstlagen. Målet är att implementera intentionen med en hållbar socialtjänst.

Lagrådsremiss gällande ny socialtjänstlag kommer innan sommaren 2024, vilket är nästa steg mot tydliggörandet av hur förslaget på ny lagstiftning slutligen ser ut. Propositionen (ett färdigt förslag till lag, som skickas till riksdagen för beslut) kommer uppskattningsvis i oktober 2024.

Aktiviteter i planen- översiktligt

  • Kartläggning av nuläge i socialförvaltningen, Region Gotland.

SKR (Sveriges kommuner och regioner) kommer att tillhandahålla stödmaterial för lägesanalys vilket ligger till grund för arbetet med socialförvaltningens kartläggning.

  • Workshops under hösten 2024 med teman kring lagstiftningens nya och förtydligade områden.

Kartläggningen och workshops ger underlag för att tydliggöra läges- och behovsanalys

  • Vad gör vi redan av det den nya lagstiftningen kräver?
  • Vad behöver vi utveckla?
  • Ska något avvecklas?
  • Prioritering– Vad måste vi göra först, vad kan vi göra i steg två?
  • Förberedande arbete med förändring och omställning under senhöst 2024 och vår 2025 inför ny socialtjänstlag. Barnkonsekvensanalys ska göras kopplat till behovsanalysen och kommande förändringsförslag.

Arbetet med planering och struktur hålls ihop av kvalitet- och utvecklingsavdelningen medan förändringsarbetet och omställningen genomförs i verksamheterna. Arbetsinsatser kommer krävas av alla inom socialförvaltningen samt privata utförare som är upphandlade enligt avtal.

Kontakta Region Gotland

Sofia Gustavsson
Utvecklingsledare kvalitet- och utvecklingsavdelningen socialförvaltningen

Visborgsallén 19

62150 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 april 2024