Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Vårens vaccinationer mot covid-19

Kvinna med plåster på överarmen

I vår rekommenderas alla över 80 år samt personer över 65 år med dagliga omvårdnadsinsatser att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. Det går bra att boka sin vaccinationstid redan nu. Mottagningarna öppnar den 2 april, vaccinationerna pågår fram till slutet av april.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccination mot covid-19 under våren 2024 gäller personer som är:

  • 80 år eller äldre
  • 65 år eller äldre som bor på SÄBO, korttidsboende eller har dagliga insatser med personlig omvårdnad från hemtjänst eller närstående, till exempel med att sköta hygienen och klä på sig.

Dessa grupper erbjuds vaccin kostnadsfritt. Rekommendationerna gäller från det år en person fyller 80 respektive 65 år.

Personer som endast har hemtjänstinsatser i form av städning, trygghetslarm eller leverans av matlådor, ingår inte i målgruppen för rekommendation.

Uppdaterat styrdokument

Uppdaterat styrdokument finns på DocPoint: STY-24695-v.24.0 Vaccination – covid-19 (kräver inloggning via DocPoint)

Personer med allvarlig immunbrist

Det finns ingen generell rekommendation om vaccination mot covid-19 för personer med immunbrist. Patientgruppen är bred och behandlande läkare avgör behovet av vaccination. En del personer med allvarlig immunbrist behöver tätare vaccindoser och det kan i vissa fall vara lämpligt att personer med allvarlig immunbrist följer de rekommendationer som gäller personer äldre än 80 år. Vaccination behöver i många fall då göras vid tidpunkter som passar övrig behandling. Ordinationen görs av behandlande läkare, vaccinationen fås på någon av vaccinationsmottagningarna och är då avgiftsfri.

Bokning för rekommenderade grupper

Telefonbokningen nås på 0498-26 98 00 vardagar klockan 06.30–15.30. Personer födda 1944 eller tidigare kan även boka tid med mobilen i appen ”Alltid öppet”. Personer som är 80+ eller över 65 år och har dagliga omvårdnadsinsatser kan även vaccinera sig på drop-in under april, se öppettider på 1177.se/gotland

Övriga grupper får betala för sin vaccination

Personer som inte inkluderas i vårens rekommendationer kan om de önskar ändå vaccinera sig mot covid-19, men får då betala en besöksavgift.

Utanför de rekommenderade grupperna finns ingen generell ordinationsrätt. Dessa vaccinationer måste därför bokas via telefonbokningen 0498-26 98 00, då ordnas även läkarordination. Ingen drop-in. Vaccinationen ges på någon av vaccinationsmottagningarna, avgiften är för närvarande 300 kr.

Vid interna frågor kontakta gärna Sektionsledare vaccinationsmottagningarna: 0707-888 137 eller covidvaccin@gotland.se

Invånare kontaktar telefonbokningen 0498-26 98 00 eller covidvaccin@gotland.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 mars 2024