Sök

Årsredovisning

Uppföljning av ekonomi och mål är en viktig del av styrningen och ett underlag för den kommande planeringen.

En samlad uppföljning med helårsprognos görs efter tre månader, vilket benämns delårsrapport ett. Efter åtta månader görs ett delårsbokslut, där även bland annat samtliga gemensamma och nämndspeicifika mål följs upp. När året är slut görs en årsredovisning. Däremellan görs också en månadsrapport enligt en särskild tidplan.

Årsredovisning

Årsredovisningen för föregående år sammanställs under årets första kvartal och presenteras för regionfullmäktige i april månad.

Regionfullmäktige bjuder då normalt in allmänheten särskilt för att gotlänningarna ska få möjlighet att ställa frågor om årsredovisningen.

I årsredovisningen kan du bland annat läsa om vad skattepengarna använts till och en hel del om den verksamhet som bedrivits under året.

Årsredovisning 2023

Årets resultat uppgår till minus 2 miljoner kronor. Den främsta förklaringen till det negativa resultatet är en hög nettokostnadsutveckling som uppgår till 9,3 procent. Nettokostnadsutvecklingen beror i sin tur på ökade kostnader och att de riktade statsbidragen minskat.

Vid årets ingång var den finansiella ställningen stark efter tre år med höga resultat och god likviditet. Årets negativa resultat och stora investeringar har gjort att den finansiella ställningen försvagats. De finansiella målen uppnås inte. Soliditeten minskade under året med 1,4 procentenheter till 41,8 procent.

Nämnderna har en negativ budgetavvikelse på -241 miljoner kronor. Nämndernas grundbudget utökades med 6,4 procent 2023 men nettokostnadsutvecklingen i nämnderna var mycket hög och uppgick till 9,9 procent. Nämndern har inte förmått att anpassa sin verksamhet till de minskade statsbidragen och de ökade kostnaderna.

Årets resultat efter balanskravsjusteringar slutar på -136,2 miljoner kronor efter att reavinster från försäljning av anläggningstillgångar samt orealiserade vinster och förluster från värdepapper beaktats.

2023 var sista året måluppfyllelse för de 18 styrkortsmålen redovisades. Sammanfattningsvis kan konstateras att Region Gotlands arbete för att öka måluppfyllelse inom målen har varit god och mycket har gjorts under de senaste 4 åren för att bidra till social-, ekonomisk- och ekologis hushållning.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt