Sök

Kulturarv

Det gotländska kulturarvet är rikt och unikt. Här finns världsarvsstaden Visby, medeltida kyrkor, fornlämningar och ett påtagligt immateriellt kulturarv i form av traditioner, språk och sägner.

Tak och ruiner i Visby innerstad

Gotlands museum

Gotlands museum är regional institution och huvudaktör inom kulturarvsområdet. Föreningen Gotlands fornvänner äger och driver Gotlands museum tillsammans med flera andra museigårdar och besöksplatser.

Lokala museer

Det finns över 40 museum på Gotland, spridda över hela ön. Museerna har olika inriktningar, allt från orglar till kalkbruk. Museerna drivs ofta av ideella föreningar.

I Museiguiden Gotland hittar du adresser och information till alla museer.

Hembygdsrörelsen

Det finns en hembygdsförening i nästan varje socken på Gotland. De flesta vårdar en eller flera gårdar, kvarnar, sojden eller andra kulturhistoriskt värdefulla platser i socknen. Föreningarna arrangerar dessutom aktiviteter kring det immateriella kulturarvet, såsom midsommarfirande, sojdesbränning och täckating.

Gotland har ett rikt immateriellt kulturarv med allmogebåtar, stickning, sojdesbränning, gutamål med mera.

Gotlands kyrkor

Gotland är unikt på många sätt. 100 kyrkor, varav 92 är medeltida, och alla är de i bruk för gudstjänst. Våra medeltida kyrkor är en levande del av vår kulturhistoria.

Kulturarvsutveckling

Region Gotlands Kulturarvsutvecklare har som uppdrag att tillgängliggöra det gotländska kulturarvet. Uppdraget är främst strategiskt, där utvecklaren jobbar med att skapa samverkan mellan kulturarvsaktörer på ön. Utvecklaren samordnar nätverket Gotlands lokala museer som jobbar med erfarenhetsutbyten inom till exempel marknadsföring, finansiering, bemanning och kvalitetssäkring.

Kulturarvsutvecklare är Anso Norling som arbetar 50 procent.

Ungefär 6-8 gånger om året skickar kulturarvsutvecklaren ut ett nyhetsbrev med information om nätverksträffar, evenemang, utlysningar m.m.

Kvinna med glasögon och blommig klänning

Anso Norling

Slöjd- och formutvecklare

Gotlands Museum, Strandgatan 14

621 56 Visby


Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt