Sök

Dans

Region Gotland arbetar för att invånare ska ha goda möjligheter att uppleva dans och att dansa själva, med särskilt fokus på barn och unga.

Närbild på händer och fötter på ett dansgolv.

Översyn av dansområdet

En översyn av dansområdet ingår som aktivitet i Kulturplan 2021-2024. Översynen utgör ett kunskapsunderlag kring dans på Gotland, pekar på ett antal utvecklingsspår för framtiden och gör även jämförelser med andra regioner.

I genomlysningen framgår att dansområdet är det konstområde inom kultursamverkansmodellen med svagast infrastruktur på Gotland.

  • Behovet av lokaler för repetition och framträdanden är akut, både för unga dansgrupper såväl som för professionella dansare.
  • Länsdansuppdraget bör utredas vidare.

För barn och unga

Kulturskolan erbjuder kurser i olika dansstilar och på olika nivåer. Du kan till exempel lära dig att dansa balett, jazzdans, streetdans och steppdans. Kulturskolan har elever från 4 år och uppåt.

Det finns också privata dansskolor och föreningar som ordnar danskurser för barn och unga. Visby Dansskola och Föreningen DBF är två exempel.

Länsdansuppdraget

Länsteatern har sedan 2013 ett länsdansuppdrag som omfattar professionella dansgästspel samt egenproducerade dansföreställningar.

Studio 508 – arbetsplats för dans

Studio508 är en ny resurs för dansen på Gotland. I en inspirerande miljö finns möjlighet till träning, skapande och repetitionsarbete. Lokalen ligger i ett av gårdshusen på Gotlands Kulturum i Visby (Mellangatan 45) och är utrustad med dansmatta, speglar, stänger och ljudanläggning.

Vill du veta mer? Kontakta dansutvecklare Gia Schager

E-post: gia.schager@gotland.se
Telefon: 0704-47 74 59

Dansresidens på Gotland

Region Gotland och Länsteatern har ett residens för professionella danskonstnärer och koreografer. Under två veckor får den eller de utvalda möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer i en kreativ miljö. Dansare och koreografer från hela Sverige är välkomna att söka.

Skapa Dans – koreografitävling

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare mellan 14 och 22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra eget dansskapande samt visa på den fantastiska kreativitet och kompetens som finns hos dansutövande ungdomar. Alla dansstilar och dansgenrer är välkomna.

Rum för rörelse

Rum för Rörelse är ett treårigt utvecklingsprojekt med stöd av Kulturrådet. Projektet drivs av Vibrationsverket i Anga, i samverkan med Region Gotland och en rad andra aktörer. Projektet syftar till att stärka infrastruktur för dans och ny cirkuskonst och skapa mötesplatser för tvärdisciplinära konstformer och samtal.

Kulturamas dansutbildning i Visby

Sedan hösten 2021 finns Kulturramas dansutbildning i Visby. Utbildningen förbereder för att söka vidare till högre utbildningar eller gå vidare mot en karriär inom dans eller annan scenisk produktion.

Dansutveckling

Region Gotlands dansutvecklare har som uppdrag att främja, stärka och utveckla dansområdet på Gotland. Målet är att sprida och stimulera kunskap om dansen med ett särskilt fokus på barn och unga. För att utveckla dansens infrastruktur på Gotland skapar vi nätverk och mötesplatser för såväl amatörer som professionella utövare samt arrangörer.

Till dansområdet kan också räknas det närbesläktade området (ny)cirkus och andra gränsöverskridande sceniska rörelse-uttryck.

Kontakta Region Gotland

Gia Schager.
Gia Schager
Dansutvecklare

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt