Sök

Biblioteksutveckling

Biblioteksutveckling stöttar de gotländska folkbiblioteken i deras utvecklingsarbete. Inom enheten finns även regionens Bokstartssamverkan samt regionens taltidning På tal om Gotland.

Biblioteksutvecklings medarbetare. Emelie Stenqvist, Linda Jansdotter, Cecilia Herdenstam och Linda Wagenius.

Emelie Stenqvist, Linda Jansdotter, Cecilia Herdenstam och Linda Wagenius.

Verksamheter inom biblioteksutveckling

Enheten för biblioteksutveckling är en regional verksamhet som främjar de gotländska folkbibliotekens samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet.

Inom enheten finns tre verksamheter:

Biblioteksutveckling

Enhetschef och biblioteksutvecklare: ansvarsområden Läsfrämjande och litteraturförmedling, prioriterade grupper, social välfärd, demokratifrågor. Kontakt: Cecilia Herdenstam, cecilia.herdenstam@gotland.se, 070-788 79 00.

Projektledare och biblioteksutvecklare: ansvarsområden digital kompetens, digital delaktighet, medie- och informationskunnighet, systemfrågor, demokrati- och beredskapsfrågor. Kontakt: Linda Wagenius, linda.wagenius@gotland.se, 070-788 77 90.

Bokstart Gotland

Bokstart Gotland är en föräldrastödjande insats med syfte att bidra till barns språkutveckling. Det gör man bland annat genom boksamtal, hembesök, kapprumsbibliotek och babystunder.

Bokstart Gotland är ett samarbete mellan barnhälsovården, folkbiblioteken, förskolorna, öppna förskolan, familjehemsenheten och logopedmottagningen. Biblioteksutveckling samordnar regionens bokstartssamverkan på Gotland.

Kontakt: Emelie Stenqvist, emelie.stenqvist01@gotland.se, 073-765 91 62.

Taltidningen På tal om Gotland

På tal om Gotland är en redaktionell taltidning som främst riktar sig till personer som har svårt att läsa tryckt text.

Taltidningen ges ut varje vecka och går att lyssna på digitalt eller på cd-skiva. Det är gratis att prenumerera på taltidningen.

Kontakt: Linda Jansdotter, linda.jansdotter@gotland.se eller taltidningen@gotland.se, 0498-29 90 53, 073-460 64 96.

I Region Gotland finns också en litteraturutvecklare som organisatoriskt hör till kultur- och fritidsavdelningen.

Surfplatta i en bokhylla.

Digital kompetens och digital delaktighet är ett av enhetens fokusområden.

Utvecklingsområden enligt biblioteksplan 2022–2024

Biblioteksutveckling är en av de kulturinstitutioner som ingår i kultursamverkansmodellen på Gotland. Biblioteksutveckling och folkbiblioteken arbetar tillsammans med prioriterade utvecklingsområden under perioden 2022–2024. Arbetet grundas i bibliotekslagen, den regionala kulturplanen och biblioteksplanen.

Biblioteksutveckling stöttar folkbiblioteken att nå målen och genomföra aktiviteter bland annat genom omvärldsbevakning, nätverkande, verksamhetsutveckling samt genom kompetensutveckling av bibliotekschefer och personal.

Utvecklingsområden

  • Bibliotek för alla – breddat deltagande. Mål: Folkbiblioteken är angelägna och tillgängliga för alla.
  • Läsfrämjande. Mål: Folkbiblioteken arbetar aktivt med läsfrämjande metoder som bidrar till att främja gotlänningarnas läslust och läsutveckling.
  • Digital kompetens och delaktighet. Mål: Folkbiblioteken arbetar aktivt med sin digitala transformation samt ökar allmänhetens digitala delaktighet, kompetens och medie- och informationskunnighet

Aktuellt under 2024

  • Under året deltar Biblioteksutveckling i Läsfrämjandelyftet tillsammans med folkbiblioteken. Nya arbetssätt och kollektivt lärande införs som metod för utveckling av det läsfrämjande arbetet gentemot barn och unga.
  • Barnrättsfrågor och arbete med nationella minoriteter är andra viktiga frågor under året.
  • Enheten samarbetar med regional utveckling kring en kartläggning av det digitala utanförskapet på Gotland samt förbereder folkbiblioteken för sitt uppdrag som samhällskritisk verksamhet och förmedlare av samhällsinformation i händelse av kris och krig.
  • Enheten har ett politiskt uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten och Bokstart Gotland kommer under året att satsa på olika kommunikationsinsatser samt fira samarbetets femårsjubileum på Gotland.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (1:a maj)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (1:a maj)