Sök

Servering av mat och hantering av livsmedel

Du som företagare behöver följa de regler som gäller för att hantera livsmedel. Det innebär att du har ansvar för att maten du serverar är säker. Det gäller även att du ser till att konsumenten får riktig och sann information om livsmedel du säljer.

Vad är ett livsmedelsföretag?

Ett livsmedelsföretag tillagar, hanterar eller säljer mat. Dricksvatten, snus och kosttillskott är också livsmedel. Ett livsmedelsföretag kan ha en eller flera livsmedelsanläggningar där det produceras eller serveras livsmedel i stor eller liten omfattning. Företaget kan vara privat eller offentligt och drivas med eller utan vinstintresse. För att verksamheten ska räknas som ett livsmedelsföretag ska den ske regelbundet och organiserat.

Livsmedelsföretag är till exempel:

  • restauranger
  • butiker och kiosker
  • skolkök och äldreboende
  • livsmedelsindustrier
  • bagerier
  • mobila verksamheter
  • grossister

Det finns också livsmedelsföretag som inte hanterar livsmedel i egna lokaler så som:

  • huvudkontor
  • matmäklare
  • livsmedelsimportörer

Livsmedelsföretag kan vara:

  • enskilda firmor
  • kommunala verksamheter
  • föreningsdriven verksamhet
  • och övriga bolagsformer till exempel aktiebolag.

Huvudkontor och matmäklare

Verksamheter som inte hanterar livsmedel fysiskt, till exempel huvudkontor och matmäklare, omfattas också av livsmedelslagstiftningen.

Tillfällig livsmedelsverksamhet

En tillfällig verksamhet pågår under en begränsad tidsperiod och är ofta av enklare slag. Det kan handla om matstånd på en marknad, ett evenemang eller om man bjuder på smakprover.

Mobil livsmedelsverksamhet

Mobila livsmedelsverksamheter är verksamheter som bedrivs vid flera tillfällen på olika platser i Sverige eller i EU. Den mobila verksamheten ska registreras i din hemkommun. Registreringsbeslutet ska alltid kunna visas upp vid en livsmedelskontroll på platsen där du befinner dig.

Dricksvattenanläggning

Dricksvatten som kommer från ett vattenverk som är en del av offentlig eller kommersiell verksamhet räknas som en enskild dricksvattenanläggning. Den kan i princip bestå av en brunn med pump. Enskilda dricksvattenanläggningar regleras av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12).

Mer information

På Livsmedelsverkets webbplats finns det mer information om livsmedelslagstiftning. Där finns även Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten.

Livsmedelskontroll

Livsmedelskontrollen på Region Gotland kontrollerar att livsmedelsföretag följer lagsstiftningens krav. Hur ofta och hur lång tid vi utför kontrollen baseras på de risker och behov som finns i din verksamhet. Kontrollbesök är ofta oanmälda men ibland behöver vi boka en tid för besök. Vid kontrollen tittar vi på hur verksamheten följer livsmedelslagens krav. Efter besöket skickar vi ut en skriftlig rapport där det står vad vi har kontrollerat och om det fanns bristande efterlevnad av lagstiftningen. Om det fanns brister i verksamheten kan vi behöva följa upp det med återbesök, beslut om föreläggande eller förbud.

Kontrollrapporten är en offentlig handling vilket innebär att vem som helst kan begära att få ta del av den.

Livsmedelshygien och egenkontroll

Du som livsmedelsföretagare ska ha rutiner för säker hantering av livsmedel och se till att livsmedlen är märkta med rätt information. Du ska göra kontroll av din verksamhet så ingen riskerar att bli sjuk av maten från ditt företag. Det gör du genom att se över var faror och risker som kan finnas i din livsmedelshantering och anpassa arbetsrutiner så att mat och dryck inte utgör fara för konsumenternas hälsa.

Det ska finnas säkra arbetsrutiner för till exempel hantering av specialkost och för tillagning och nedkylning av mat. Alla som arbetar med livsmedel måste ha kunskap om livsmedelshygien och om ämnen som kan ge allergiska reaktioner. Egenkontrollen ska vara anpassad efter din verksamhet.

Faror och risker kan vara:

  • mikrobiologiska, bakterier, virus och parasiter
  • fysikaliska, främmande föremål som till exempel grus, plast eller metall
  • kemiska, giftiga ämnen som rengöringsmedel, rester av bekämpningsmedel och allergiframkallande ämnen.

Hygienkrav

Du hittar information om allmänna hygienkrav på Livsmedelsverkets webbplats.

Märkning och information

Livsmedelsföretagaren måste följa lagstiftningens krav om märkning och information av livsmedel. Märkning och information ska vara lätt att förstå och inte vara vilseledande för konsumenten. Det är viktigt att konsumenterna får tydlig information om bland annat ingredienser, allergener och matens ursprung.

Det finns obligatorisk information som måste finnas på alla förpackade livsmedel. Serveras mat och dryck oförpackat exempelvis på en restaurang måste viss information om matens innehåll ges muntligt eller skriftligt, exempelvis allergener.

Det finns särskilda bestämmelser för vissa livsmedel och livsmedelsgrupper. Särskilda krav och regler gäller för märkning av till exempel:

  • glutenfritt
  • ekologiskt
  • chokladprodukter
  • honung
  • sylt och marmelad
  • skyddade beteckningar, såsom Parmesan och Hånnlamb.

Mer information

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om informationskrav och märkning av livmedel.

Kontakta Region Gotland

Enheten för livsmedel och alkoholtillstånd

Visborgsallén 19, 621 81 Visby

Telefontid vardagar klockan 09.00–12.00

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00