Sök

Så här fungerar grundskolan

Här kan du läsa om grundskolan, hur verksamheten fungerar och vilka satsningar som görs.

Lärare hjälper två elever med uppgifter

I grundskoleverksamheten ingår förskoleklass, årskurs 1–9 samt fritidshem för barn som är 6–12 år. Förskoleklassen är en egen skolform inom grundskolan, med ett stort inslag av skapande och lek.

Region Gotland har många skolor

Region Gotlands 31 skolor är spridda över hela ön och har i många fall ett ganska litet antal elever med cirka 40–100 per skola. På alla grundskolor med förskoleklass upp till skolår 6 finns även fritidshem. Skolåren 7–9 läser man på sex studieorter: Fårösund, Slite, Roma, Klintehamn, Hemse eller Visby (två skolor).

Läroplanen styr verksamheten

Allt arbete i skolan utgår från läroplanen för grundskolan.

Är du intresserad av jämförelser när det gäller skola?

Här kan du skapa dig en djupare bild av hur det går för våra elever och undervisningsverksamheter och hitta vägar till verktyg för att jämföra.

Särskilda satsningar vi gör

Särskilt fokus finns inom Region Gotlands skolor på att skapa goda och tillgängliga lärmiljöer, en likvärdig utbildning av hög kvalitet för våra elever oavsett vilken skola man går i och att alla barn och elever ska få en god kunskapsutveckling. Vi arbetar också utifrån ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt (SKUA).

I Region Gotland samarbetar vi mellan våra skolor och mellan kommunens olika verksamheter mot gemensamma mål. Region Gotland driver olika typer av skolutvecklingsarbete för att gynna elevers lärande och utveckling - något som ytterst ska leda till goda resultat i skolan. Vi har engagerade skolledare och lärare som vill driva utvecklingen framåt.

Välja skola

Elever erbjuds alltid plats i en skola i det elevupptagningsområde man bor i, men kan välja annan skola i mån av plats.

Lärplattformen Unikum

Via Unikum kan du enkelt följa och vara delaktig i ditt barns vardag, utveckling och lärande i förskolan och skolan – både via mobilen och datorn.

Detta får du tillgång till via Unikum

  • Information om skolans aktiviteter, nyheter eller annan praktisk information från verksamheten.
  • Lärares ämnesvisa planering och scheman
  • Omdömen inför utvecklingssamtal och elevens individuella utvecklingsplan (IUP)
  • Du kan också boka utvecklingssamtal

Edlevo

Via Edlevo kan du som är vårdnadshavare ange dina kontaktuppgifter, ditt barns vistelsetider (schema) i fritidshem, kontrollera närvaro, hantera frånvaroanmälan och ansöka om ledighet för elev.

Synpunkter, klagomål och beröm

Region Gotlands mål är att erbjuda alla barn en god lärmiljö och utbildning av god kvalitet. Därför är dina åsikter kring detta viktiga för oss. Både för att vi ska snabbt kunna rätta till fel och brister och ska kunna utveckla vår verksamhet ytterligare.

Lämna i första hand dina synpunkter direkt till skolan eller den rektor som ansvarar för verksamheten. Om du tycker det är svårt att framföra det du tycker direkt till verksamheten finns det möjlighet att skicka in dina synpunkter till utbildnings- och arbetslivsförvaltningen via e-tjänst eller blankett.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Valborgsmässoafton - knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Valborgsmässoafton - Knappval 1 och 9 stänger 14.00)