Sök

Om Eskelhem skola

Eskelhem skola har 48 elever, uppdelade i förskoleklass, 1:an och 2-3:an. Dessutom har vi en förskola som är belägen på samma fastighet i nyrenoverade lokaler i skolan.

Eskelhem skola

I Eskelhem skola är det viktigt att alla känner sig trygga och blir sedda. Vi har regelbundet olika aktiviteter i tvärgrupper, för att eleverna ska känna sig trygga med varandra över åldersgränserna. Skolan utvecklar undervisningen genom att blanda teori och praktik där moderna lärverktyg är en självklar del av undervisningen.

Skolan medverkar i satsningen LikaOlika där fokus ligger på att göra förflyttningar kring egna värderingar, fördomar, attityder, konsekvenstänk, beteenden, självkänsla och mycket mer.

Eleverna åker en gång i veckan till Västerhejde skola med buss för att ha idrott och slöjd.

Fritidspersonalen är delaktig i skolans verksamhet under skoltid. På rasterna erbjuds organiserade lekar tillsammans med personalen. Eskelhem skola har en underbar skolgård med skog och stora gräsytor.

Vi har eget tillagningskök och kokerska som lagar all mat åt oss.

Skolan ingår i Västerhejde/Eskelhem skolområde.

Eleverna går vidare till Västerhejde skola i årskurs 4.

Skolans historia

Vår skola har en lång historia. Eskelhem fick sin första sockenskola 1841. År 1872 revs den gamla skolan och ett nytt skolhus, den nuvarande ”Lillskolan”, byggdes och invigdes vid årsskiftet 1872-73. Vid den tiden fanns det i Eskelhem 110 barn som skulle få sin undervisning i skolan. Alla fick då gå i samma klass för det fanns bara en lärare. Under två och ett halvt års tid från 1845 fick barnen i Tofta gå i skolan i Eskelhem tills de fick en egen folkskola vid årsskiftet 1847-48.

1960-talet lades Tofta skola ner och sedan dess är Eskelhem-Tofta ett och samma upptagningsområde.

Hösten 1981 hade skolan blivit för trång och i stället för att skicka elever till någon annan skola så fick Eskelhem ett skolhus till, den byggnad som vi i dagligt tal kallar för ”Storskolan”.

Hösten 1996 kom så det tredje skolhuset och med det också två nya verksamheter, nämligen fritidshem och förskoleklass. Numer finns förskoleklass i "Lillskolan" tillsammans med 1-3:an. Till år 2017 flyttade även förskolan in i huset bredvid skolan, som tidigare haft sin verksamhet i bygdegården.

Fritidshemmet Stubben

Vi är ett integrerat fritidshem, vilket innebär att vi jobbar i arbetslag med hela skolan på skoltid och har fritidsverksamhet på övrig tid.

Fritids har öppet måndag-fredag 6.00-8.00, samt 13.50-18.00. På lov har vi öppet från 6.00-18.00 eller efter föräldrars behov av barnomsorg. Vi samarbetar med Förskolan genom att Förskolan "öppnar" på morgnarna och fritids "stänger" på kvällen. Även lärarna jobbar på fritids timmen innan skolstart.

Frukost serveras till de barn som kommer före klockan 7.00. Mellanmål äter vi cirka 14.30. På lovdagar serverar vi även lunch.

Vi har en planerad pedagogisk verksamhet och arbetar bland annat med styrdokument som; Lpg11, Skollagen och även med Skolverkets Allmänna råd gällande fritidshem.

I läroplanen för skolan och fritidshemmet finns riktlinjer för hur vår verksamhet ska utformas. Dessa hjälper oss att ge barnen möjlighet till olika aktiviteter och lektillfällen under dagen i de ämnen vi speciellt undervisar i inom fritidshemmet och inom ramen för hela skoldagen. Vi arbetar med bild, svenska språket, matematik, rörelse, drama och naturkunskap. Fantasin, den fria leken och eget skapande har sin givna plats i det vi gör tillsammans med eleverna. Delaktighet och möjlighet att påverka är en viktig nyckel i vår verksamhet.

Hela skolan och fritidshemmet arbetar kontinuerligt mot diskriminering och kränkande behandling. Vi har också ett uppdrag att möta elevers behov av extra anpassning eller särskilt stöd.

Vår verksamhet utvärderas och kvalitetssäkras kontinuerligt.

Vi har några fasta aktiviteter som vi genomför under loven: Vår övernattning på fritidshemmet under höstlovet och vårt kortläger med en övernattning i Tofta på sommarlovet.

Vi som jobbar på fritids Stubben i Eskelhem är: Sven-Erik Karlsson, Tuva Antonuvic och Peter Almcrantz.

Förskoleklassen

I förskoleklassen Rabbisen går detta läsår 17 elever och det är Inta Pese Nordin som är lärare.

Varje morgon börjar vi med morgongympa ute eller en promenad i skogen.

I Lgr22 finns ett tydligt centralt innehåll för förskoleklass som vi arbetar utifrån. Vi arbetar med läsförberedande övningar genom Bornholmsmodellen och ger eleverna en bra grund i matematik genom materialet "Tänka, resonera och räkna i förskoleklass". Utöver det ägnar vi oss åt naturupplevelser, målning, lek och spel mm.

Under temaarbeten i skolan, blandas F-3 i olika grupper.

Skolår 1-3

En typisk dag hos oss börjar kl. 8.00 med morgongymnastik utomhus. Ibland går vi en slinga i skogen i stället. Därefter går vi in i våra klassrum.

Eleverna åker till Västerhejde vid ett tillfälle varje vecka, 1-2:an för att ha idrott och 3:an för att ha idrott och slöjd.

Skoldagen avslutas kl. 13.00 för förskoleklass och 1:an, 2-3:an slutar 13.00 två dagar i veckan och 14.00 tre dagar i veckan.

I 1:an går det 13 elever och Pia Kristiansson är lärare. I 2-3:an går det 18 elever och Katarina Jakobsson är lärare. Ellen Norrby är resurslärare på Eskelhem skola.

  • Förskoleklass har 17 elever. Lärare är Inta Pese Nordin
  • 1:an har 13 elever. Lärare är Pia Kristiansson.
  • 2-3:an har 18 elever. Lärare är Katarina Jakobsson.
  • På fritids och som resurs i skolan finns Sven-Erik Karlsson, Tuva Antonuvic, Peter Almcrantz.

I köket finns Lotta Bodin och lokalvårdare är Cecilia Ahlin.

Föräldraförening

Det finns en aktiv föräldraförening kopplat till skolan: Eskelhem föräldraförening. De möjliggör bland annat att eleverna kan åka till Stora Karlsö under sin skoltid. Följ instagramkontot

QR-kod

Kontakta Region Gotland

Eskelhem skola

Eskelhem Prästgården 188

622 70 Gotlands Tofta

Telefon Lillskolan: 0498-26 34 86

Telefon Stubbens fritids: 0704-47 67 69

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00