Sök

Så här arbetar vi på Förskolan Bogen

Hela förskolan jobbar utifrån samma värdegrund, uppdrag och mål.

Förskolan är barnens första steg i deras utbildning. Vårt uppdrag är att arbeta utifrån de styrdokument som finns, framförallt förskolans läroplan (Lpfö-18).

Våra prioriterade mål är att skapa tillgängliga lärmiljöer där undervisning och lärande står i fokus. Ett språkutvecklande arbetssätt med till exempel bild- och teckenstöd och digitala hjälpmedel använder vi som pedagogiskt verktyg.

Vi strävar efter att alla barn ska trivas på förskolan och att alla vårdnadshavare ska vara trygga i att de lämnar barnen till en professionell verksamhet med barnens bästa i fokus.

Förskolan har till gång till specialpedagog, barnhälsovård, logoped och psykolog vid behov.

Språk och matematik

Språkutvecklande arbete på Bogen

Språk och kommunikation är vägen till samspel och utveckling! På Bogen arbetar vi med språkutveckling på flera olika sätt, anpassat efter barngruppens och individernas behov. Vi har en högläsningsgaranti som innebär att barnen på vår förskola får lyssna till högläsning och/ eller annat muntligt berättande varje dag. Det är vetenskapligt bevisat att högläsning och muntligt berättande utvecklar barnens ordförråd, språkförståelse och språkliga medvetenhet och detta vill vi grundlägga på ett tidigt stadium i barnens liv.

Matematik på Bogen

Att arbeta med matematik är mer än att arbeta med siffror! Siffrorna finns med i vårt arbete förstås, men även andra begrepp såsom längd, vikt och volym. Vi har ett utforskande arbetssätt där barnens delaktighet är en viktig ingrediens. Det som intresserar barnen ger en väg in i matematikens värld både inne och ute och vi räknar, bygger och funderar kring matematik varje dag.

Hållbarhet

Under pågående läsår arbetar vi med hållbarhet på förskolan.

Vad innebär det?

De tre aspekterna av hållbarhet som vi ska rikta in oss på är social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Beroende på barnens ålder och intressen så kommer det se lite olika ut i de olika grupperna, men här kommer några exempel på hur och med vad vi kan komma att jobba med barnen:

  • Gemenskap, delaktighet, omtanke – Region Gotlands värdeord följer oss genom hela verksamheten.
  • Lära känna skogen och naturen! Barn som vistas i natur och lär sig förstå den tar också ansvar för den.
  • Återbruk. Måste man kasta en sak för att den gått sönder? Kan man leka med den/ använda den ändå? Kanske ett nytt användningsområde?
  • Ansvar. För vår gemensamma miljö och material ute och inne. Sortera och städa efter sig, varsamhet med saker.
  • Sopsortering.
  • Vatten. Sparsamhet, varför? Hur fungerar vattnets kretslopp?
  • Matsvinn – det är viktigt att lära sig äta olika sorters mat och att inte slänga mat. Äpplen som har en prick går bra att äta ändå!
  • Gemenskap och samhörighet. För att utveckla en hållbar och god psykisk hälsa är delaktighet, gemenskap och samhörighet viktiga faktorer.

Hållbarhet har många viktiga aspekter och barnens funderingar och frågor är det som driver arbetet och undervisningen framåt! Följ vår verksamhet via Unikum för fortlöpande information om vad som händer i era barns vardag!

Kontakta Region Gotland

Förskolan Bogen

Jungmansgatan 503

621 53 Visby

Telefonnummer till avdelningarna:

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt