Sök

Nyttjanderätt – arrende, servitut och jakträtts­upplåtelse

Hos mark- och exploateringsavdelningen kan du ansöka om rätten till att nyttja mark, som inte är allmän- eller offentlig plats, och som Region Gotland äger. En förutsättning för markupplåtelse är att sökanden har identifierat en specifik plats som man är intresserad av att nyttja.

Nyttjanderätt finns i olika former vilka det går att läsa mer om nedan.

Arrende

Arrende är en form av nyttjanderätt där en markägare upplåter mark till en arrendedator mot ersättning. Region Gotland arrenderar ut mark för olika ändamål till både enskilda personer och till företag. Vid markupplåtelse tecknas skriftliga avtal som reglerar villkoren för den specifika upplåtelsen.

Nyttjanderätt kan upplåtas i maximalt 50 år, eller 25 år om marken är inom detaljplanerat område.

Det finns fyra olika typer av arrenden; jordbruksarrende, anläggningsarrende och lägenhetsarrende.

Jordbruksarrende

Vid ett jordbruksarrende upplåts marken för brukande som betes- och åkermark. Genom att arrendera ut jordbruksmark verkar Region Gotland för ett levande lantbruk och en öppen landskapsbild.

Anläggningsarrende

Ett anläggningsarrende utmärks av att arrendatorn har rätt att uppföra en eller flera byggnader för kommersiell verksamhet inom arrendestället.

Bostadsarrende

Bostadsarrende innebär att arrendatorn får bygga och nyttja ett bostadshus inom arrendestället.

Lägenhetsarrende

Ett lägenhetsarrende är en upplåtelse som inte är att anse som jorbruks-, anläggnings- eller bostadsarrende.

Markägarmedgivande

Ett markägarmedgivande kan vara lämplig för ett ändamål som inte omfattas av någon av de fyra arrendetyperna eller för annat tillfälligt nyttjande av Region Gotlands mark.

Jakträttsupplåtelse

Jakträttsupplåtelse innebär att en person eller en sammanslutning, till exempel ett jaktlag, ges rätt att jaga på någons annan fastighet. Region Gotland kan om det anses föreligga behov för det upplåta mark för jakt. Syftet med jakträttsupplåtelser på regionens mark är att säkerställa en god viltvård.
Förutsättningar för god viltvård och jakt är kunskap, kompetens, engagemang och kontinuitet. Kännedom om geografin, bygden och det faktiska naturlivet är också en viktig faktor för att lyckas som jakträttsinnehavare.

Servitut

Som fastighetsägare kan du även ansöka om ett så kallat avtalsservitut, om din fastighet på något sätt behöver nyttja kommunens mark.

Servitut är en rättighet som till skillnad från nyttjanderätter är knuten till en fastighet. Vanliga exempel på servitut är dricksvattentäkt, väg eller brygga. Servitut ger en fastighet rätt att nyttja mark på en annan fastighet för ett visst ändamål. Servitut gäller i regel för evigt vilket också är en skillnad mot nyttjanderätterna.

För servitutsupplåtelser tas en marknadsmässig engångsavgift ut, vilket kallas intrångsersättning. Ersättningens storlek värderas för varje specifikt fall.

Använda offentlig plats och mark

Offentlig plats är alla platser som allmänheten har tillträde till eller som används för allmänna ändamål. Exempel på offentliga platser är gator, vägar, torg och parker.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Kristi Himmelsfärd dag)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Kristi Himmelsfärd dag)