Sök

Tekniska nämndens beslut i korthet

dekoration

Tekniska nämnden hade sammanträde idag den 26 mars 2024 och här följer några av de punkter som avhandlades på mötet.

Teknikförvaltningens mål- och budgetskrivelse

Dagens huvudpunkt handlade om beslut av mål- och budgetskrivelse för perioden 2025-2027. I skrivelsen redogörs för teknikförvaltningens behov av utökad anslagsram, höjda interna priser, taxehöjningar och investeringar de kommande åren.

Behoven är relativt omfattande både vad gäller drift och investeringar. För att ge tekniska nämnden en fördjupad förståelse för skrivningens innehåll presenterades bakgrund till behoven såsom nya lagar och riktlinjer, statusbevarande insatser, mål om bostadsbyggande med mera.

Nämnden beslutade att godkänna skrivelsen som nu kommer skickas till regionstyrelseförvaltningen för vidare hantering inför budgetberedningen i maj.

Återrapportering gällande PM10

Enhetschef anlägging och gata redogjorde för arbetet med att förbättra luftkvalitén i Visby och minska halten av skadliga partiklar. Inför vintersäsongen har förvaltningen använt granitkross för halkbekämpning i Visby. Granitkrossen är hårdare än vad kalkkrossen, som använts tidigare, är.

Mätningarna visar trots bytet till granitkross på fortsatt för höga värden av PM10 och klart är att ytterligare åtgärder är nödvändiga. Det kan handla om andra sätt att halkbekämpa och dammbinda under den period då problemen är som störst. Åtgärder för att få ner trafikmängden i Visby behövs också. Det kan röra sig om omdirigering av trafik, sänkta hastigheter, cykelfrämjande insatser m.m.

Förvaltningen har medverkat till att en ny samverkansgrupp för luftkvalitet och PM10 har startats. Där delas kunskap mellan medlemmarna som är flera kommuner och regioner, Trafikverket, SMHI, Stockholms luft- och bulleranalys, statens- väg och transportforskningsinstitut m.fl. Arbetet fortsätter alltså och nämnden kommer få mer information framöver kring vilka vägval som planeras.

Prissättningen på koldioxid höjs för 2024

Tekniska nämnden fick en redogörelse kring vilket pris på koldioxid som ska gälla för 2024. Priset räknas upp och är ett genomsnitt av priset på EU:s utsläppsmarknad och kommer för 2024 vara 963 kr per ton.

Under 2024 kommer teknikförvaltningen att arbeta vidare med implementeringen av verktyget som en del av arbetet med att minska förvaltningens klimatavtryck. Nu finns t.ex. koldioxidpriset med i förvaltingens mallar för tjänsteskrivelser. Olika test fortsätter där prissättningen används vid materialinköp, resor med mera.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00