Sök

Gullinpris till jazzmusikern Martin Sjöstedt

Martin Sjöstedt. Foto: Casper Hedberg.

Han har hunnit med över hundratalet skivinspelningar, spelat med svensk och internationell jazzelit och utvecklat en imponerande solistisk förmåga som basist och pianist. Han är också en framstående bandledare och kompositör. För det får Martin Sjöstedt årets Gullinpris.

Lars Gullin-priset delas ut till minne av den gotländske jazzmusikern Lars Gullin och ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda. År 2024 går priset till Martin Sjöstedt, 45 år och bosatt i Stockholm.

Prisutdelning sker den 30 juni i Sanda kyrka, där pristagaren får ta emot ett stipendium på 20 000 kronor, och en statyett i brons.

Motiveringen i sin helhet

Även om kroppslängden knappast tillät det började Martin Sjöstedt tidigt traktera kontrabasen och parallellt spelade han piano och de musikaliska strövtågen ledde honom snabbt in på jazzmusiken. Förutom att vara en synnerligen följsam och stöttande ackompanjatör har han utvecklat en imponerande solistisk förmåga både som basist och pianist. Han har också på senare år börjat traktera tenorsaxofonen och kan förtjäna beteckningen multiinstrumentalist.

Martin Sjöstedt har spelat med de flesta. Tidigt började han i Uppsala spela med Bosse Broberg, Lennart Åberg och Gösta Rundquist och kom snart i kontakt med den övriga svenska jazzeliten bland annat Arne Domnerus, Bengt Hallberg Egil Johansen och inte minst Georg Riedel som öppnade en ny musikalisk värld för honom. Internationella musiker som han har spelat med är bland andra Joe Lovano, Jimmy Cobb, Phil Woods, Peter Erskine, Tim Hagans, Jeff ”Tain” Watts, Bob Mintzer, Maria Schneider och Randy Brecker. Som basist eller pianist har han ackompanjerat Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustavsson, Vivian Buszek, Claire Martin med flera.

Trots sin ungdom – han är född 1978 – har han hunnit med mer än hundratalet skivinspelningar

I likhet med Lars Gullin är Martin Sjöstedt inte enbart en skicklig instrumentalist och improvisatör. Han är också en framstående bandledare, arrangör och kompositör. 2013 gav Stockholm Jazz Orchestra ut skivan ”In the Blink of an Eye” med musik, specialskriven för orkestern, komponerad och arrangerad av Martin Sjöstedt och i dagarna har han kommit med en ny skiva ”Horizon”. Tillsammans med Fredrik Lindborg, även han Gullinpristagare, har han turnerat med ett Gullinprogram som uppskattats i vida kretsar.

Martin Sjöstedt har mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Jan Johansson-stipendiet och Gold Badge Award från British Academy of Songwriters, Composers and Authors (BASCA) för sina insatser som låtskrivare och arrangör. Till detta kan han nu lägga Lars Gullin-priset.

Läs mer

Lars Gullin-priset

Martin Sjöstedt Music

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt