Sök

EU-finansiering

Är du intresserad av EU-fonderna och vilka pengar som går att söka? Bedömer du att din verksamhet kan vara aktuell för EU-pengar? Här kan du läsa mer om EU:s olika fonder och få tips om var du kan söka mer information.

Region Gotland kan vara ditt stöd och vägleda dig till tänkbar finansiering. Vi är särskilt kunniga om europeiska regionalfonden (ERUF), socialfonden plus (ESF+) och Interreg Central Baltic. I flikarna nedan finner du information om de olika EU-fonderna och länkar till mer läsning.

Guider om EU-fonder

Vad är EU:s strukturfonder?

EU:s strukturfonder syftar till att främja ekonomisk och social sammanhållning mellan olika regioner i medlemsländerna. Fonderna är ett sätt att minska ekonomiska och sociala skillnader mellan olika områden och främja utveckling inom EU. Det finns flera olika fonder, men de två huvudfonderna är Regionalfonden (ERUF) och Socialfonden plus (ESF+).

Region Gotland sitter med i ett nätverk för regionalfonden och socialfonden plus. Vi är särskilt kunniga om båda programmen. William Cöster är Region Gotlands representant i nätverket. Du hittar hans kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Regionalfonden (ERUF)

Programmet ska bidra till projekt som berör miljö, klimat, företagande, kompetens, spjutspetsforskning eller bredbandsinfrastruktur, allt med målet att främja hållbar utveckling och sysselsättning. Tillväxtverket är ansvarig myndighet i Sverige. Regionalfonden är uppdelad i åtta programområden och Gotland tillhör programområde Småland och Öarna.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

Socialfonden plus (ESF+)

Socialfonden plus finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. Målet är att driva utveckling och innovation för en inkluderande arbetsmarknad. Svenska ESF-rådet är ansvarig myndighet i Sverige. Socialfonden plus är indelad i åtta programområden och Gotland tillhör programområde Småland och Öarna.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

Vad är EU:s sektorsprogram?

EUs sektorsprogram är en typ av program som fokuserar på specifika sektorer eller områden av samhället. Dessa program är inriktade på att främja samarbete, tillväxt och utveckling inom särskilda områden av politisk betydelse.

Horisont Europa

Horisont Europa är ett av de största sektorsprogrammen och fokuserar på forskning och innovation för att öka Europas konkurrenskraft. I programmet finns flera olika fokusområden, bland annat klimatförändringar, cancer, smarta städer, friska hav, sjöar och vattendrag, samt hållbart odlande.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

LIFE

Programmet stödjer projekt och innovationer inom klimatbegränsning, klimatanpassning, resurseffektivitet, implementering av art- och habitatdirektivet och insatser för att nå EU:s mål för biologisk mångfald.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på

Erasmus+

Erasmus+ är ett EU-program för internationellt samarbete och utbyte med fokus på utbildning, ungdom och sport. Bidrag kan sökas för att utveckla och stärka kompetens och verksamhet tillsammans med kollegor i länder som också deltar i Erasmus+. Universitets- och högskolerådet förvaltar Erasmus+ i Sverige.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på

Digitala Europa

Detta program är inriktat på att stödja digitaliseringen inom EU. Det omfattar investeringar och åtgärder för att främja digital teknik och innovation.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

Vad är Interreg?

Interreg är flera program och initiativ inom EU som syftar till att främja gränsöverskridande samarbete och regional utveckling över medlemsländernas gränser. Målet är att minska ekonomiska och sociala skillnader mellan olika regioner samt främja en sammanhållen och integrerad utveckling inom hela EU.

Interreg-programmen finansieras genom Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och omfattar olika områden och teman. Två program som är särskilt relevanta för Gotland är Interreg Central Baltic och Östersjöprogrammet.

Interreg Central Baltic

Interreg Central Baltic bidrar till EU:s mål om territoriellt samarbete. Programmet finansierar gränsöverskridande projekt där minst två organisationer från två länder deltar.

Programmet ska stödja innovativ affärsutveckling, digitalisering för förbättrad konkurrenskraft, cirkulär ekonomi, förbättring av miljön i Östersjön, minskat utsläpp via intermodal transport, insatser för grupper långt ifrån arbetsmarknaden och insatser för ökad konkurrenskraft via entreprenörskap i olika grupper.

Programbudget är cirka 100 miljoner euro. Programområdet inkluderar 27 regioner i mellersta Östersjöregionen. Deltagande länder är Sverige, Åland, Finland, Estland och Lettland (Åland har landstatus enligt EU).

I Sverige ingår Gotland, Gävleborg, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västermanland, Örebro och Östergötland i programmet. Förvaltande myndighet, så kallat programsekretariat, är Regional Council of Southwest Finland i Åbo.

Region Gotland sitter med i ett nätverk för Interreg Central Baltic och vi är särskilt kunniga om programmet. Annette Glover är Region Gotlands representant i nätverket. Du hittar hennes kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

Östersjöprogrammet

Östersjöprogrammet, Interreg Baltic Sea Region, är ett transnationellt samarbetsprogram mellan elva länder. Programmets övergripande mål är att stärka territoriell utveckling och samarbete för att skapa en mer innovativ, tillgänglig och hållbar Östersjöregion. Programsekretariat finns i Rostock, Tyskland.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

Vad är Kreativa Europa?

Kreativa Europa är ett EU-program som syftar till att stödja den kulturella och kreativa sektorn i Europa. Programmet ska främja samarbete och kreativitet inom olika områden av kulturell och kreativ verksamhet, inklusive film, media, litteratur, musik, konst och scenkonst. Det finns två huvudsakliga delprogram inom Kreativa Europa:

  1. Kreativa Europa - Kultur: Detta delprogram fokuserar på att stödja projekt och organisationer inom kulturområdet. Det inkluderar finansiering för gränsöverskridande samarbeten, konstnärliga projekt och kulturella evenemang. Målet är att främja kulturell mångfald och öka den internationella rörligheten för konstnärer och kulturella aktörer.
  2. Kreativa Europa - Media: Detta delprogram riktar sig främst till den audiovisuella sektorn, inklusive film, television och digitala medier. Det stöder produktion, distribution och marknadsföring av audiovisuella verk. Dess syfte är att öka konkurrenskraften för den europeiska filmindustrin och främja spridningen av europeiska audiovisuella verk både inom och utanför EU.

Kulturrådet tillsammans med Filminstitutet är Sveriges kontaktkontor för programmet. De ger rådgivning till svenska aktörer som vill ansöka och samverka internationellt.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på:

Vad är MUCF?

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor stöttar projekt som handlar om demokrati- och inflytandefrågor, diskriminering samt rasism och extremism. Regeringen och EU är finansiärer.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på

Vad är Leader?

LEADER är en del av EU:s landsbygdsutvecklingspolitik och är en metod för att stödja lokal utveckling och skapa arbetstillfällen och tillväxt inom landsbygdsområden.

LEADER-programmet fokuserar på lokalt ledd platsutveckling. Det innebär att lokala aktörer och gemenskaper spelar en aktiv roll i att identifiera och genomföra projekt för att förbättra sina områden. LEADER är en del av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) och är en av flera åtgärder inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) inom EU.

Leader Gute

Leader Gute är en ideell förening vars uppgift är att stötta lokala initiativ och hållbar utveckling genom leadermetoden. Region Gotland medfinansierar Leader Gute. Målet är att Gotlands landsbygder ska vara levande och attraktiva året om genom att tillvarata och satsa på lokal utvecklingskraft och utvecklingsinitiativ.

Mer information och aktuella utlysningar hittar du på

Europa Direkt

Europa Direkt är EU-kommissionens informationsnätverk med 14 kontor i Sverige och cirka 500 kontor i Europa. Nätverket kompletterar och stödjer det arbete som EU-kommissionens representationskontor och Europaparlamentets informationskontor bedriver på lokal och regional nivå. Region Gotland tillhör Europa Direktkontoret Intercult baserat i Stockholmsregionen.

Mer information hittar du på:

Enterprise Europe Network

Ett nätverk för små och medelstora företag med internationella ambitioner. De kan bistå med personlig kostnadsfri rådgivning, innovationscoachning och tillgång till internationella kontakter.

Mer information hittar du på:

EU SME support

Erbjuder kostnadsfri expert­rådgivning för små och medelstora
företag på uppdrag av Vinnova och Tillväxtverket. De arbetar för att fler svenska företag ska söka finansiering från EU-programmen Horisont Europa samt Eurostars.

Mer information hittar du på:

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om aktuella utlysningar är att prenumerera på nyhetsbrev från olika EU fonder och program. Klicka på länkarna nedan för att komma till fondernas webbplats där du kan skriva upp dig för nyhetsbrev.

Nationella myndigheter

EU-fonder

Kontakta Region Gotland

Annette Glover
Annette Glover
Projektsamordnare
William Cöster
William Cöster
Projektutvecklare

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00