Sök

Fårö: Butleks 1:22 fyrplats

Fyren ligger strategiskt vid kusten innanför Salvorev, som i äldre tider var en omvittnat god inkomstkälla för Fåröborna på grund av de otaliga strandningarna.

För att skydda handelssjöfarten kom den nuvarande fyren att byggas och sättas i drift 1847 vid Holmudden, då kallad ”Fårö utudde”.

Inom det inhägnade området kring fyren bodde tre-fyra familjer.

De olika byggnadernas funktion visar hur livet kunde te sig på en fyrplats, ett samhälle i miniatyr.

Fårö fyr var det sista stora fyrtornet som i Sverige uppfördes av sten som en så kallad spegelfyr med blänk. Fyren moderniserades 1907 och erhöll då luxljus med glödstrumpa för förgasad fotogen.

I början av 1900 talet utrustades fyren också med en av de första radiotelegrafstationerna i Sverige. På grund av detta och platsens strategiska läge kom fyrplatsen även att användas för militära ändamål.

BYGGNADSMINNE

Fårö fyr blev byggnadsminne redan 1935. Det runda fyrtornet byggdes 1846- 1847 på Fårös nordöstra udde.

Fyrplatsen bevarar väl sin karaktär med ett flertal byggnader för olika ändamål och åskådliggör tydligt det slutna samhälle en fyrplats utgjorde i äldre tid.

Byggnadsminnet omfattar fyrtornet, fyrmästarens nya hus, fyrvaktarens hus, fyrbiträdets hus, uthus, källare, tvätt- och bagarestuga, tre avträden, vedbod, före detta kruthus, kanonhus, fotogenförråd samt mistmaskinshus.

Dessutom omfattas ett markområde inom begränsningslinje, innehållande bland annat mur, brunnar, flaggstång, solvisare, framladdningskanon och trojaborg.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 september 2023