Sök

Om huvudmannen avlider

Ditt uppdrag som ställföreträdare upphör automatiskt den dag din huvudman avlider. Uppgiften blir från och med nu att se till att anhöriga övertar administrationen för dödsboet och att avsluta räkenskaper till överförmyndarnämnden.

Om räkningar för hyra, skatt, telefon, el och liknande behöver betalas under tiden fram till dess anhöriga påträffas bör du överlämna dödsboets räkningar till banken, som kan göra utbetalningar från konton som tillhör den avlidne. Meddela överförmyndarnämnden att huvudmannen har avlidit och vem som är företrädare för dödsboet. Om det behövs, meddela också anhöriga till huvudmannen. Du ska, så snart det kan ske, lämna över de tillgångar som du förvaltat till företrädare för dödsboet.

Vård av den avlidnes egendom

Som före detta ställföreträdare ska du vårda den avlidnes egendom till dess att egendomen kan överlämnas till dödsbodelägarna. Kan du inte finna någon anhörig ska anmälan göras till överförmyndarnämnden så att det kan förordnas en god man för bortavarande dödsbodelägare.

Sluträkning

Du ska upprätta en sluträkning till och med dödsdagen. Sluträkningen ska inom en månad från dödsdagen lämnas till överförmyndarnämnden. När överförmyndarnämnden har granskat sluträkningen översänder vi den, tillsammans med förteckning och samtliga årsräkningar gällande huvudmannen, till företrädare för dödsboet.

Räkenskaper och verifikationer

Räkenskaper och verifikationer gällande huvudmannen som finns bevarade hos dig ska hållas tillgängliga för dödsbodelägarnas granskning. Du ska, efter tre år från det att dödsboet tagit emot redovisningshandlingarna från överförmyndarnämnden, lämna över räkenskaper och verifikationer till dödsboet.

Begravning

Om den avlidnes tillgångar endast täcker begravningskostnader och eventuellt andra utgifter i samband med dödsfallet, ska du anmäla detta till kommunens dödsboutredare. Det är dennes uppgift att lämna en dödsboanmälan till Skatteverket. Saknas anhöriga behöver du inte utföra några åtgärder för att ordna med begravning av den avlidne, även detta ska ordnas av kommunens dödsbohandläggare. Finns det anhöriga men dessa vägrar att befatta sig med dödsboet ska du även i detta fall vända dig till kommunens dödsboutredare, som är skyldig att ordna med begravning. Dödsboutredare ska även ta hand om den avlidnes egendom och ta kontakt med dödsbodelägarna.

Allmänna arvsfonden

Saknas anhöriga till den avlidne inträder Allmänna arvsfonden som dödsbodelägare. Redovisningshandlingar som förvarats hos överförmyndarnämnden skickas därför till Allmänna arvsfonden när sluträkningen har granskats. Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet, och som före detta ställföreträdare ska du av den anledningen anmäla dödsfallet dit. Efter en sådan anmälan ska Kammarkollegiet förordna en god man som får företräda arvsfonden vid boutredningen. Den före detta ställföreträdaren har sedan att följa de direktiv som lämnas från Allmänna arvsfonden beträffande överlämnandet av den avlidnes egendom.

Kontakta Region Gotland

Överförmyndarnämnden

Visborgsallén, gå till reception och få vidare vägvisning.

621 81 Visby

Telefontider
Måndag och onsdag klockan 09.30 - 11.30

Telefon handläggare: 0498-26 99 20

Besökstid
Drop-in tisdagar 09.30 - 11.30

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt