Sök

Förmåner

Region Gotland har som mål att vara en hälsofrämjande organisation. Vi värnar om att du som medarbetare har en god hälsa och balans i jobbet och känner trygghet i din anställning.

Som anställd hos oss har du flera förmåner. Här får du en överblick över de olika förmånerna.

Är du 39 år eller yngre har du 25 dagar semester per år, 40-49 år har du 31 dagar semester per år, 50 år eller äldre har du 32 dagar semester per år.*

Du får ta ut semester redan samma år du tjänar in den.

Extra tillskott i semesterkassan

Om du har månadslön behåller du din lön under din semester och får dessutom semesterdagstillägg för varje ledig dag.

För dig som timavlönad

Som timavlönad får du semesterersättningen utbetald med din löneutbetalning varje månad. Semesterersättningen är din timlön uppräknat med 12 %.

Semesterväxling

Under vissa förutsättningar och områden finns det möjlighet att semesterväxla. Det innebär att du kan avstå semesterdagstillägget för att istället få extra semesterdagar.

* För dig som arbetar inom skola och har uppehålls- eller ferielön gäller särskilda bestämmelser för semester.

Region Gotland strävar efter att vara en hälsofrämjande organisation. För att kunna vara en attraktiv arbetsgivare med god arbetsmiljö, där medarbetare arbetar mot målet erbjuder vi bland annat friskvårdsförmåner.

Friskvårdsförmånerna gäller för dig som är månadsavlönad.

Friskvårdstimme

Enligt vår friskvårdspolicy och riktlinje finns förmånen att ägna en arbetstimme per veckan till fysiskt aktivitet – en friskvårdstimme.

Friskvårdsbidrag

Om det inte är möjligt att utnyttja friskvårdstimmen under arbetstid kan man istället få ett friskvårdsbidrag.

Utöver föräldrapenningen du får från Försäkringskassan får du föräldrapenningstillägg*. Tillägget motsvarar 10 % av din lön och betalas ut under 180 dagar fram till barnet är två år.

Om din lön överstiger Försäkringskassans inkomsttak** för föräldrapenning, får du dessutom utfyllnad från oss – så kallad föräldralön. Föräldralönen betalas ut under högst 270 dagar per födsel.

*Gäller under förutsättning att du tar ut föräldrapenning och har varit anställd i minst 180 sammanhängande dagar.

**Inkomsttaket 2023 är 43 750 kr/mån.

 

Om du blir sjuk, råkar ut för en olycka eller arbetsskada är det viktigt att du kan fokusera på att bli frisk. Därför får du som medarbetare både kollektivavtalad sjuklön och ersättning för lönebortfall.

De två första veckorna

Dina två första sjukveckor får du sjuklön enligt sjuklönelagen, vilket motsvarar 80 % av din lön.

Sjuk upp till tre månader

Sjukdag 15–90 får du, utöver sjukpenning från Försäkringskassan, sjuklön på 10 % av den lön du går miste om från oss.

Sjukförsäkring

Vid sjukdom kan sjukförsäkringen komplettera ersättningen från Försäkrings­kassan. Det är du som medarbetare som själv måste kontakta vårt försäkringsbolag, AFA. Läs mer på AFA´s hemsida.

Region Gotland erbjuder medarbetare möjlighet att växla lön mot pension. Region Gotland tillhandahåller ett förmånligt sätt för dig som är anställd att spara till din pension. Det kallas löneväxling och innebär att du placerar en del av din lön i en tjänstepension före skatteavdrag.

Region Gotland har upphandlat Max Matthiessen som rådgivare för löneväxling till pension. Genom upphandlingen kan vi erbjuda dig som medarbetare ett större utbud av försäkringsbolag samt individuell pensions- och försäkringsrådgivning från Max Matthiessens Visbykontor.

Du som redan löneväxlar till pension

Du som redan växlar lön till pension kommer att bli kontaktad av Max Matthiessen för en genomgång av det nya utbudet, och en individuell rådgivning av dina pensioner och försäkringar. Du kan också maila gustaf.lindberg@maxm.se för att boka ett rådgivningsmöte, eller gå in på sidan https://www.maxm.se/lvx/ och fyll i kontaktformuläret.

Du som vill börja löneväxla

Förbättra din pension genom löneväxling. På sidan https://www.maxm.se/lvx/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.finns mer information om löneväxling till pension, och där kan du även se en beskrivande film. Är du intresserad av att löneväxla, fyll i kontaktformuläret och skicka till Max Matthiessen så blir du kontaktad för en pensions- och försäkringsgenomgång.

Riktilinjer löneväxling

En löneväxling innebär att den anställde byter en bestämd del av sin bruttolön mot att motsvarande del plus tillägg inbetalas till en pensionsförsäkring i ett valt försäkringsbolag utefter den anställdes önskemål, Regionens upphandling samt dessa riktlinjer.

Löneväxling kompletterar de pensionsåtaganden som i övrigt gäller enligt lag och kollektivavtal samt ev. privat sparande.

Region Gotland utser valbara försäkringsgivare avseende placering av premien för löneväxlingen.

Vem kan löneväxla

Region Gotland erbjuder växling av lön mot pension till de medarbetare som uppfyller samtliga följande villkor:

  • Har en tillsvidareanställning i Regionen
  • Omfattas av KAP-KL
  • Är 21 år eller äldre
  • Har en lön som överstiger 8,25 inkomstbasbelopp.

Grundregler

Pensionsåldern är 65 år. Uttag från pensionen kan påbörjas vid 55-års ålder eller från den tidpunkt som skattelagstiftningen och valt försäkringsbolags villkor tillåter antingen som ett livsvarigt eller temporärt uttag.

Premiebetalning kan ske så länge medarbetaren kvarstår i tjänst, dock längst intill 67 års ålder.

Försäkringsalternativet är en arbetsgivarägd tjänstepension med den anställde som försäkrad. Den försäkrade har full förfoganderätt över pensionen.

Storleken på växlingen

Det belopp som den anställde avstår varje månad måste uppgå till minst 500 kr. Utöver den bruttolön som den anställde avstår bekostar arbetsgivaren ett tillägg motsvarande skillnaden mellan sociala avgifter och löneskatt, vilket inbetalas till det förvaltningsalternativ som den anställde väljer. Tillägget kan komma att förändras utifrån en ev. förändring av de sociala avgifterna eller löneskatten och är således inget fast belopp.

Val av utformning av löneväxlingen

Den medarbetare som väljer löneväxling, får välja premiebestämd försäkringslösning inom ramen för de leverantörer som Region Gotland bestämmer avseende såväl traditionell- som fondförsäkring.

Traditionell- eller fondförsäkring

Utmärkande för premiebestämd försäkring är att pensionens storlek baseras på pensionskapitalet vid pensioneringstidpunkten. Pensionskapitalets storlek är beroende av de premier som inbetalats under anställningstiden, samt av den vinstdelning/återbäring som försäkringsbolaget tilldelar traditionell försäkring, eller vid fondförsäkring den värdeutveckling fonden erhållit under den aktuella perioden. Vid val av fondförsäkring är alltid medarbetaren själv ansvarig för valet av fond, och därmed också storleken på pensionsförmånerna.

Efterlevandeskydd

Utöver det efterlevandeskydd som finns i KAP-KL kan medarbetaren själv avgöra om hans/hennes löneväxling ska omfatta ett utökat efterlevandeskydd. Detta påverkar den egna ålderspensionen, som då blir lägre.

Region Gotland tar inget ansvar, utöver kollektivavtalet, gentemot efterlevande, i det fall någon medvetet avstått ifrån val av efterlevandeskydd i det alternativa valet

Förändring av försäkringslösningen

Medarbetaren har möjlighet att byta förvaltningsform, premiestorlek och efterlevandeskydd inom den valda försäkringslösningen. Ändring av förvaltningsform och efterlevandeskydd ska anmälas till respektive försäkringsbolag. Ändring av premiestorleken ska anmälas till löneenheten. Avsättningen sker månatligen. Engångsavsättningar är ej möjliga. Ändringar av avsättningen kan göras två gånger per år förutom vid frånvaro enligt punkt8.

Löneunderlag

Det är lönen innan växlingen som ska ligga till grund för avsättningen till tjänstepensionen. Dock kan ev. ersättningar från socialförsäkringarna enligt lag komma att påverkas av växlingen såsom allmän pension, sjukersättning och föräldrapenning.

Det är även lönen innan växlingen som ska ligga till grund för lönerevision.

Vid sjukdom/ledighet

Löneväxlingen upphör vid långvarig ledighet (dock ej semester) eller då den anställde ej längre har en sjuklön som avdraget kan tas av.

Särskild överenskommelse

För att växling av lön mot pension ska börja gälla ska en särskild överenskommelse upprättas vilken ska undertecknas av både den anställde och av arbetsgivaren.

Rådgivning

För medarbetaren innebär valet av ev. löneväxling ett viktigt privatekonomiskt beslut.

Region Gotland kommer därför att erbjuda medarbetaren individuell rådgivning av oberoende försäkringsspecialist vilken utses av Regionen.

För att medarbetaren ska kunna ta ställning i valet ska denne före sitt val alltid få information om skillnaderna mellan de olika förvaltningsformerna samt övriga valmöjligheter.

Ansvar för riktlinjerna

Regionstyrelsen ansvarar för dessa riktlinjer

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00