Sök

Så här går valet till

Här får du en genomgång av hur gymnasievalet går till i olika steg – hur du ansöker, vad du behöver tänka på när du väljer och hur antagningen går till.

Hur gör jag ett genomtänkt gymnasieval?

Inför gymnasievalet vill vi uppmana dig som ska välja att prata med studie- och yrkesvägledare, lärare, äldre syskon och andra elever som redan går på gymnasiet. Ställ frågor – sök svar och ta reda på fakta. Besök gärna den skola du är intresserad av. Titta på innehållet i utbildningarna. Ta fasta på dina starka sidor, vilka intressen och talanger du har – låt det styra ditt val.

Tänk på att oavsett vilka kunskaper du skaffar under din kommande gymnasieutbildning så har du nytta av dem även om du byter kunskapsområde, yrke eller plats att bo på längre fram i livet. Gymnasievalet handlar mycket om att få tre bra gymnasieår.

Det är också viktigt att du gör flera utbildningsval för att öka dina möjligheter att komma in på en gymnasieutbildning.

Nationella program

Det finns arton nationella gymnasieprogram. Sex av dem är högkoleförberedande program och tolv är yrkesprogram. Alla finns inte på Gotland. Inom yrkesprogrammen finns möjlighet till lärlingsutbildning. Genom att läsa vissa kurser kan du även på yrkesprogrammen skaffa grundläggande högskolebehörighet.

Frisök och riksrekryterande utbildning

Du kan söka vilken nationell gymnasieutbildning som helst, var som helst i landet. Vid ansökning till utbildning på annan ort, om utbildningen finns i den kommunala gymnasieskolan på Gotland, blir du antagen först när samtliga behöriga sökande från den ort du söker till har blivit antagna – andrahandsmottagen.

Om ett nationellt program eller en nationell inriktning inte finns på Gotland så har du rätt att bli mottagen som sökande i första hand var som helst i landet. Du konkurrerar då på lika villkor som sökande från den sökta kommunen. Samma är det med riksrekryterande gymnasieutbildningar som elever från hela landet kan söka till. En elev som vill söka en riksrekryterande utbildning ska söka via sin egen kommun. Prata med din studie- och yrkesvägledare om detta.

Har jag rätt till ekonomiskt stöd?

Observera att om utbildningen du sökt till även finns på Gotland, så har du inte rätt till ekonomiskt stöd till inackordering. Din hemkommun Gotland betalar inte för resor i kollektivtrafiken mellan inackorderingsstället och skolan på annan ort.

Så här ansöker du till gymnasiet

Det finns två sätt att ansöka till gymnasiet: via webben eller blankett.

Du som är folkbokförd på Gotland kan söka till både den kommunala och fristående gymnasieskolan via ansökningswebben. Detta gäller även val till gymnasieutbildningar utanför Gotland.

Vill du söka genom att skicka in en ansökningsblankett går det bra. Är du elev i grund- eller gymnasieskolan så kan du vända dig till din studie- och yrkesvägledare för mer information om de olika programmen och hjälp med ansökan.

Blanketten skickas till:
Gymnasieantagningen
Region Gotland
Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen
621 81 Visby

I mitten av januari kan du börja ditt val

I december hämtar gymnasieantagningen in ditt höstterminsbetyg. I mitten av januari kan de som är folkbokförda på Gotland göra sitt val på sin egen valsida på ansökningswebben. Du som går i årskurs 9 i grundskolan eller på ett introduktionsprogram på gymnasiet får inloggningsuppgifter per post till din folkbokföringsadress. Övriga som behöver inloggningsuppgifter kontaktar Gymnasieantagningen.

På ansökningswebben kan du gå in och göra dina gymnasieval fram till att sidan stängs i mitten av februari. Därefter sammanställs alla ansökningar för att få fram en sökbild: vilka program och varianter som är populära och vilka som inte är det. Elevernas val påverkar vilka program och inriktningar som slutligen startar. Tillgången på APL-platser likaså.

Tidplan för gymnasievalet

Gymnasievalet startar i januari. I april ska du ha gjort ditt val och då sker också den preliminära antagningen. Då får du reda på hur du ligger till just då. Den slutliga antagningen sker i slutet på juni, då du behöver lämna ett besked om du önskar den utbildningsplats du erbjudits.

15 januari: Ansökningswebben öppnar

13 februari: Sista dag för ansökan, därefter stängs ansökningswebben.

5/3 mars: Färdighetsprov för sökande till estetiska programmets inriktning musik på Wisbygymnasiet, kallelse skickas ut.

7/3 mars: Färdighetsprov för sökande till estetiska programmets inriktning bild på Wisbygymnasiet, kallelse skickas ut.

9 april: Preliminära antagningen är klar. Logga in för att se ditt antagningsbesked. Tänk på att resultatet bara är preliminärt och endast gäller sökta utbildningar på Gotland.

15 april: Ansökningswebben öppnar för om-/nyval.

14 maj: Sista dag för om-/nyval, därefter stängs ansökningswebben.

maj: Färdighetsprov för nya sökande till estetiska programmet på Wisbygymnasiet, kallelse skickas ut.

26 juni: Slutliga antagningen klar. Logga in för att se ditt antagningsbesked.
Observera att antagningen endast gäller sökta utbildningar på Gotland.
Kom ihåg att svara om du blivit erbjuden en plats, gäller även dig som kommit in på ditt förstaval.

21 juli: Sista dag att logga in och svara på erbjuden plats.

30 juli: Reservantagningen startar.

19 augusti: Skolstart.

Valet av inriktning

Vid gymnasievalet anger du vilken inriktning du just nu är intresserad av att börja år 2. Det definitiva inriktningsvalet görs under ditt första studieår. Betygen från år 1 avgör vem som får plats på de olika inriktningarna om det är fler sökande än platser. Om det är för få sökande till en inriktning kan det bli så att inriktningen inte startar.

Undantag för inriktningsval till år 2 är estetiska programmet, hantverksprogrammet, naturbruksprogrammet samt inriktningen ventilation lärling på VVS- och fastighetsprogrammet. Till dessa studievägar görs det slutliga inriktningsvalet redan i samband med gymnasievalet eftersom inriktningarna startar år 1.

Den preliminära antagningen

Under hela valprocessen kan du följa din ansökan på ansökningswebben. I mitten av april får du ett preliminärt antagningsbesked, då loggar du in för att se hur du ligger till utifrån höstterminens betyg. Observera att det endast är gotlandsval som antagningsbesked kan ges för.

Tänk på att resultatet kan förändras till den slutliga antagningen beroende av hur du och andra elever söker i omvalet samt hur ditt vårterminsbetyg blir.

Du har möjlighet att ändra dig

Du kan göra omval under en kortare period i april-maj - se aktuella datum i tidplanen ovan.

I början/mitten av juni hämtar gymnasieantagningen in ditt slutbetyg från årskurs 9 till den slutliga antagningen. Detsamma görs för dig sökande som gått ett introduktionsprogram och har fått nytt slutbetyg. Det är viktigt att du själv kontrollerar att det är rätt betyg som står på din sida på ansökningswebben.

Den slutliga antagningen

I slutet av juni presenteras den slutliga antagningen på ansökningswebben. Du loggar in för att se ditt slutliga antagningsbesked (endast gotlandsval). Där framgår också när du senast måste skicka in ditt svar på om du vill ha den plats som erbjudits dig eller inte.

Reservantagning

I början av augusti startar reservantagningen. Målet är att se till att behöriga sökande i mesta möjliga mån ska komma in på sitt förstahandsval.

Den som har högst betyg kommer in först

Om det finns fler sökande än platser på ett program görs ett urval utifrån betygspoäng och valrangordning - hur du valt och rangordnat dina val. De behöriga elever som sökt till en utbildning rangordnas efter betyget (meritvärdet = summan av de 16 bästa betygen). Du som läser moderna språk och har lägst betyget E får räkna detta som ett 17:e betyg.

Vid den preliminära antagningen på våren får du som har gjort en ansökan till gymnasiet information om du preliminärt har tillräckliga betyg för antagning. Det betyder inte per automatik att du kommer att ha tillräckliga betyg vid slutantagningen. Den slutgiltiga antagningen görs på slutbetygen från årskurs 9 och det är vanligt att antagningsgränserna höjs från den preliminära antagningen till slutantagningen.

Den som har högst betyg kommer in först och sedan tas eleverna in i fallande ordning ända tills det att platserna fyllts. Det är viktigt att lägga in flera val för att förbättra dina möjligheter att få en gymnasieplats.

Fri kvot – antagning av särskilda skäl

Ett begränsat antal platser (fri kvot) finns för elever som på grund av särskilda skäl (medicinska, sociala eller liknande) bör få företräde framför övriga sökande. Antagning inom fri kvot görs först till slutantagningen.

Vem sköter om antagningen?

Gymnasieantagningen är den myndighet som sköter antagningen till samtliga gymnasieskolor på Gotland, såväl kommunal som fristående.

Kontakta Region Gotland

Handläggare vid Gymnasieantagningen
Frågor om gymnasievalet, antagning, inackorderings- och resebidrag

Gymnasieantagningen, Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, Region Gotland, 621 81 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (1:a maj)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (1:a maj)