Sök

Så här arbetar vi på Romaskolan

För oss på Romaskolan är läsförståelsen viktig i alla ämnen.

På Romaskolan satsar vi extra på att stärka barns och elevers intresse för läsning och språkliga förmåga. Romaskolan erbjuder en stimulerande undervisning där vi uppmuntrar elevers läsintresse och fokuserar på tidiga insatser kring läsförståelse och språkutveckling.

Forskning visar att läsning har betydelse både för elevers språkutveckling och för deras förmåga till fantasi och inlevelse. Dessutom bjuder läsningen på nya upplevelser, möten och tankar.

Skolbiblioteket stödjer läsandet

På Romaskolan har vi ett bemannat skolbibliotek med utbildad bibliotekarie. Genom en stimulerande läsmiljö och ett varierat utbud av texter kan skolbibliotekarien stödja skolans läsundervisning, skapa läslust och uppmuntra elevers läsintresse.

Hur vi jobbar i årskurs F-6

Undervisningen bedrivs i åldersindelade klasser.

Varje dag ska innehålla tillfällen då eleverna får lyssna på högläsning, läser själva (enskilt eller i grupp) och skriver olika texter. Läsningen följs upp med frågor/diskussioner om innehållet.

Förskoleklassen arbetar utifrån Bornholmsmodellen, det vill säga med språklekar dagligen under hela läsåret.

Hur vi jobbar i år 7-9

På högstadiet arbetar vi utifrån timplanen och LGR 22.

Skolbiblioteket på Romaskolan finns även tillgängligt för högstadiets elever och används som en pedagogisk resurs, här bedrivs en verksamhet som stärker elevernas läsförmåga och läsintresse.

På Romaskolans högstadium har vi en bemannad studioverksamhet där elever kan få extra stöd i olika ämnen eller få hjälp i studieteknik. Vi har också två socialpedagoger vars främsta arbetsuppgifter är att främja elevens närvaro, hälsa, trygghet och välmående i skolmiljön. Fokus ligger på att jobba förebyggande, pedagogiskt och normkritiskt så att alla elever blir sedda, hörda och inkluderade.

Vid ytterligare funderingar kring hur vi jobbar, tveka inte att ta kontakt med skolan.

Om fritidsverksamheten

Romaskolans fritidsverksamhet utgår från fritidshemmets uppdrag utifrån LGR 22. Vi har i dagsläget tre avdelningar som är uppdelade åldersmässigt för att utgå från elevernas intressen.

Varje dag erbjuds eleverna planerade aktiviteter. Undervisningen fokuserar lite extra på att ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen.

Vid ytterligare funderingar kring hur vi jobbar, tveka inte att ta kontakt med skolan.

Kontakta Region Gotland

Romaskolan

Kungsallén 1, Roma

622 54 Romakloster

Övrigt
Storbarnsfritids: 073-976 20 35
Lärarrum: 0498-20 41 12
Vaktmästare: 073-765 82 10
Kök: 0498-20 42 83

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 oktober 2023

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00