Sök

Provpumpning av grundvatten

Region Gotland har behov av att öka tillgången till grundvatten för att kunna få en mer robust dricksvattenförsörjning. I Region Gotlands strategier för att nå vision för VA-försörjning 2030 anges att den allmänna försörjningen av dricksvatten ska baseras på sötvatten (grundvatten och ytvatten) som råvattenkälla.

Provpumpning i Tofta kyrkby

Teknikförvaltningen planerar en provpumpning av den befintliga kommunala vattentäkten i Tofta kyrkby. Provpumpningen görs för att säkerställa hållbara uttagsmängder av grundvatten framöver samt för att ringa in det område kring vattentäkten som påverkas av uttaget. Resultat från provpumpning kommer att vara underlag för kommande tillståndsprövning av vattenuttaget.

Inför provpumpningen av vattentäkten har en inventering av brunnar i området genomförts. I samband med provpumpningen behöver automatiska mätningar av grundvattennivåer göras i ett antal privata brunnar. Fastighetsägare har kontaktats om att medverka vid mätningarna. Provpumpningen planeras att utföras under våren 2024 – våren 2025.

Ett informationsbrev om kommande provpumpning har skickas ut till alla fastighetsägare inom ca 1000 meter från vattentäkten.

Aktuellt

Teknikförvaltningen bjöd in till en inledande informationsträff kring kommande provpumpning och mätning i privata brunnar:

Information kommer fortlöpande att läggas ut på denna hemsida. Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er till: Karin Åkerlund, karin.akerlund@gotland.se, Tel: 0498-26 99 36

I VA-plan 2018 för Region Gotland beskrivs rekommenderad utveckling av den allmänna VA-försörjningen i 15 olika delområden. I många delområden föreslås kompletterande vattentäkt.

Den tekniska processen börjar med att lokalisera en plats där en grundvattenbrunn kan anläggas och där det påvisats att det finns gott om grundvatten. Det kan även handla om befintliga äldre grundvattenbrunnar som det finns skäl att undersöka på nytt. Nästa steg är att provpumpa brunnen för att kontrollera dess kapacitet samtidigt som kontroll utförs av vilken påverkan som sker t ex i omgivande befintliga brunnar. Vid provpumpning är det viktigt att kontrollera vilken påverkan som kan ske både på allmänna och enskilda intressen. För att få en god uppfattning om kapacitet, kvalitet och omgivningspåverkan behöver provpumpning ofta ske under lång tid, ibland flera år. Först därefter tas beslut om grundvattenbrunnen kan bli en produktionsbrunn. I sådant fall är nästa steg att ansöka om tillstånd för vattenverksamhet hos mark- och miljödomstolen.

Innan provpumpning påbörjas i nya områden kommer Teknikförvaltningen att kalla till dialogmöten på ungefär samma sätt som vid arbete med införande av nya vattenskyddsområden.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Knappval 1 och 9 stänger 14.00)