Sök

Svartbygge

Om du utan lov gör något som kräver bygglov, marklov eller rivningslov kallas det olovligt byggande, eller ”svartbygge”. Miljö- och byggnämnden kan då ta ut byggsanktionsavgifter eller kräva att bygget rivs.

Om vi människor ska trivas och må bra krävs det att vår boendemiljö är god och väl fungerande. Det innebär att den bland annat ska vara säker, tillgänglig och inte skada vår hälsa. Byggnader som inte är säkert uppförda påverkar vår boendemiljö negativt. Arbetet med tillsyn är därför viktigt för att säkerställa en god boendemiljö. Vi följer upp att lov, detaljplaner och reglerna i plan- och bygglagen följs.

Områden för tillsyn

När en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov har utförts utan tillstånd ska miljö- och byggnämnden se till att det som har utförts blir undanröjt eller på annat sätt rättat, om det inte går att ge tillstånd för åtgärden i efterhand.

Om åtgärden kan ges tillstånd i efterhand ska nämnden även pröva frågan om byggsanktionsavgift. Om åtgärden däremot inte kan ges tillstånd i efterhand kan nämnden begära att åtgärden tas bort eller återställs.

Det krävs bygglov för att helt eller delvis ta i anspråk eller inreda en byggnad för ett väsentligt annat ändamål. I första hand är det byggnadens senaste faktiska användning, pågående användning eller den senast kända användning som är avgörande för om bygglov behövs. I andra hand är det den användning som byggnaden senast har fått bygglov för som avgör.

Ett exempel på tillsynsärende kan vara att en restaurang inretts i en tidigare kontorslokal eller att ett bostadshus omvandlats till hotell.

Det krävs bygglov för att inreda ytterligare bostad eller ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri.

Ett exempel på tillsynsärende kan vara att en stor bostad eller bostadslägenhet delas upp till flera mindre enskilda bostäder.

Preskriptionstid byggåtgärder

Byggåtgärder har en preskriptionstid på 10 år. Det innebär att det efter 10 år inte är möjligt för oss att ingripa och begära rättelse av åtgärden, till exempel att en byggnad ska rivas. Denna preskriptionstid gäller dock inte om fastigheten är en bostadsfastighet som används för väsentligt andra ändamål än bostad.

Olovlig åtgärd blir inte automatiskt lovlig efter 10 år

Det är dock viktigt att veta att en åtgärd som uppförts olovligt inte automatiskt blir lovlig eller godkänd efter 10 år. För att byggnaden ska bli laglig krävs det fortfarande ett bygglov i efterhand.

Om miljö- och byggnämnden anser det som sannolikt att lov kan beviljas i efterhand ges du som fastighetsägare möjlighet att ansöka om lov i ett så kallat lovföreläggande. För lovförelägganden finns ingen preskriptionstid och det gör med andra ord ingen skillnad att det har gått mer än 10 år från att den olovliga byggnaden uppfördes.

Misstänker du ett svartbygge?

När du misstänker att något är olovligt byggt, titta först i Bygglovsguiden för att få mer information om åtgärden behöver bygglov eller inte.

Om du misstänker att åtgärden är olovlig meddelar du det till oss.

Använd gärna vår e-tjänst för att lämna synpunkt om eventuell olovlig åtgärd.

Om du hellre vill skicka in din synpunkt via post gör du det till:
Miljö- och byggnämnden
621 81 Visby

Då behöver du skicka in följande uppgifter:

  • Adress och/eller fastighetsbeteckning för åtgärden
  • En situationsplan som beskriver var på tomten eller fastigheten någonting görs
  • En beskrivning av åtgärden, och om den pågår eller inte
  • Gärna en eller flera bilder på åtgärden
  • Dina kontaktuppgifter, om du vill ha direkt svar från oss, men du kan också välja att vara anonym

Vad händer när jag lämnat in en synpunkt?

Miljö- och byggnämnden granskar inkommen synpunkt och bedömer därefter om den påstådda överträdelsen strider mot plan- och bygglagen. Om miljö- och byggnämnden fastställer att det rör sig om olovliga byggåtgärder som regleras i plan- och bygglagen upprättas ett tillsynsärende för vidare utredning. Har det skickats in synpunkt med kontaktuppgifter kommer bekräftelse skickas ut till denne när tillsynsärendet upprättats.

Allmän handling

Observera att alla uppgifter eller handlingar du lämnar i din tillsynsanmälan blir offentliga. Det betyder att alla har möjlighet att ta del av dem. Om du av någon anledning vill vara anonym är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter som kan spåras till dig, då de inte kan tas bort i efterhand. Väljer du att vara anonym så kan vi inte återkoppla till dig i ärendet. Det säkraste sättet att vara anonym är att skicka ett vanligt brev till oss. Du kan också ringa till bygglovs kundtjänst.


Kontakta Region Gotland

Bygglovsavdelningen

När du ringer till oss väljer du knappval 3.

Vi har telefontid klockan 07.00-17.00 på vardagar

Postadress
Miljö- och byggnämnden, 621 81 Visby

Chatt
Vår chatt är öppen helgfria vardagar klockan 07.00-17.00

I chatten kan du få svar på enklare frågor om bygglov av våra kundtjänstmedarbetare.

Begära ut handlingar
Kontakta miljö- och byggnämndens registratur på registrator-mbn@gotland.se. Utlämnande av handlingar kan medföra en kostnad för kopiering/framtagande.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt