Sök

Gator i Visby och andra tätorter sopas

Från och med nästa vecka kommer Region Gotland utöka sopningen av gator och cykelbanor i Visby och övriga tätorter. Målet är att grusupptagningen ska orsaka så lite damm i utomhusluften som möjligt.

Redan nu är Region Gotland igång med att sopa upp all granitkross från vägar och cykelbanor både i Visby och Hemse. Om vädret tillåter utökas sopningen nästa vecka på flera ställen i Visby samt andra tätorter på Gotland. För att undvika att det dammar utökar Region Gotland i år dammbindningen med vatten och fler typer av maskiner och använder även alternativa sopmetoder. I första hand sopas huvud- och genomfartsleder samt cykelbanor.

2500 ton granitkross

Då vintern har varit tuffare än på länge för gotlänningarna med mycket snö och halka har över 2500 ton granitkross använts till halkbekämpning. Detta innebär även att det kommer ta längre tid att få upp all granitkross än tidigare år då mängden är större. Granitkrossen som sopas upp är så pass ren att den går att återanvändas som halkbekämpningsmedel framöver om det skulle bli aktuellt. Den granitkross som inte är lika ren kommer att tvättas, sorteras och återanvändas.

Pågår under några veckor

Sopningen kommer att pågå under flera veckor och genomförs områdesvis. Region Gotland ber allmänheten om att visa hänsyn och respektera de skyltar som hänger ute i de område där sopning pågår.

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00