Kontakt

Utbildningsledare
Jörgen Benzler
Mobil: 070-447 78 92
E-post: jorgen.benzler@gotland.se

Studie- och yrkesvägledare
Inger Halvarsson 
Telefon: 0498-20 36 05
E-post:  inger.halvarsson@gotland.se
 

 

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Drift- och underhållsteknik

Yrkeshögskoleutbildningen till drift- och underhållstekniker är tvåårig och ger dig en bred teknisk kompetens. Möjligheterna till jobb efter utbildningen är mycket goda.

Den 2 september 2019 startar ytterligare en omgång av utbildningen. Vi planerar för en preparandutbildning som du som i nuläget inte är formellt behörig kan läsa, innan själva utbildningen börjar. 

Ansökningstiden går ut 15 maj 2019. Länk till ansökan hittar du längre ned på sidan.

Om utbildningen

Utbildningen bedrivs på heltid med start i september 2019 och avslut i juni 2021. Du utbildar dig till drifts- och underhållstekniker och får en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Studierna sker i huvudsak i Visby samt till en fjärdedel (20 veckor) som LIA (praktik). Du studerar el- och mekanikinriktade kurser och lär dig elkunskap, elmotorer, styr- och reglerteknik, verktygskunskap, svetsning och annan mekanisk bearbetning. Dessutom ingår bland annat kurser i kvalitetsteknik, ledarskap, arbetsmiljö, förebyggande underhåll och ekonomi. Vill du veta mer om kurserna? Klicka här!

Att jobba med drift och underhåll

Att jobba som tekniker innebär att man behöver ha en bred teknisk kompetens. Som tekniker behöver man ha en god förmåga att sätta sig in i nya system och kunna felsöka i maskiner.

Det finns många arbetsgivare som behöver drift- och underhållstekniker. Region Gotlands teknikförvaltning och industrin anställer nya tekniker. Inte minst Cementa har anställningsbehov de kommande åren. Även andra arbetsgivare kommer att anställa tekniker.

Ansökan

Ansökningstiden går ut 15 maj 2019. Du ansöker via YH-antagning:
https://apply.yh-antagning.se/to/gotland/ht2019/1

Vad har eleverna tyckt?

Läs gärna reportaget om den första gruppen studenter som tagit sin examen från yrkeshögskoleutbildningen i drift- och underhållsteknik på Vuxenutbildningen Gotland. De flesta går ut i jobb direkt efter examen: 

http://www.helagotland.se/samhalle/examen-det-har-ganget-gar-mot-en-ljus-jobbframtid-15184159.aspx