Hälsorummet
Tisdagen den 12 april öppnar Hälsorummet igen. Här kan du själv kontrollera längd, vikt och ditt blodtryck. Det behövs ingen tidsbokning för att besöka Hälsorummet.
Skolor
Nu är stress- och sömnskolan öppna igen. Kontakta vårdcentralen om du är intresserad.
Om vårdcentralen Wisby söder
På vårdcentralen arbetar distriktssköterskor, distriktsläkare som är specialister i allmänmedicin, psykologer och samtalsbehandlare samt andra yrkeskategorier som kan hjälpa dig med de flesta sjukdomstillstånd. Utifrån dina medicinska behov görs en bedömning till vidare handläggning och behandling där du får vara delaktig. Vid behov kan de vägleda dig till andra specialistmottagningar inom sjukvården.
Observera att vården gör sina medicinska prioriteringar utifrån dina medicinska behov. Vilket har betydelse för vilka undersökningar du får göra, vilken personalkategori du bokas till samt väntetiden till besök och undersökning.
Förbered dig gärna alltid när du ska besöka vården med konkreta önskemål och frågor som du vill ha svar på.
Välkommen att lista dig på vårdcentralen
När vårdcentralerna är stängda
Du kan dygnet runt, alla dagar i veckan ringa till Sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177, för att få:
- medicinska råd av en legitimerad sjuksköterska
- råd om egenvård
- information om vart du ska vända dig om ditt tillstånd kräver läkarvård
- Länk till info om hur du söker vård på Gotland (1177 Vårdguiden)
Det är väldigt viktigt för allas säkerhet att inte komma in på vårdcentralen med Covid-19 symtom eller luftvägsymtom. Om Du får en tid för undersökning av covid-19 symtom eller luftvägsymtom är det viktigt att informationen följs och att Du går direkt till den ingång man anvisats till.
Observera att detta gäller även om Du sedan tidigare har en bokad tid och får covid-19 symtom eller luftvägsymtom. Då måste Du ringa till vårdcentralen för att få särskild information.
För närvarande är hälsorummet samt web-bokningen stängda. Detta för att minska risken för spridning av covid-19.
Vid allvarlig sjukdom eller skada ring 112
Goda levnadsvanor gör skillnad
Tobak, alkohol, matvanor och fysisk aktivitet - dessa levnadsvanor har störst betydelse för vår hälsa. Det goda med levnadsvanorna är att de går att påverka. Mycket kan vi göra själva men man kan också behöva stöd för att komma igång. På 1177:s hemsida finns länkar till information och tips kring levnadsvanor.
Det handlar om förändring - inte att skapa dåliga samveten.
Hälsofrämjande enheten erbjuder digitala träffar
För dig som lever med nära någon med sjukdom/funktionsnedsättning finns ett digitalt anhörigcafé 18+, för mer information www.gotland.se/anhörigstöd
Det erbjuds även ett digitalt samtalscafé 65 +, för mer information www.gotland.se/mötesplatser
Fortsätt följa folkhälsomyndighetens anvisningar, för uppdaterad information läs på www.gotland.se
Men framför allt håll ut, tvätta händerna, håll avstånd och ta hand om dig!
Alla besök bokas via vårdcentralernas telefonrådgivning (Klicka på länken "Kontakta oss" här ovan).
Om du insjuknat med feber, hosta eller andnöd/andfåddhet utan känd orsak RING vårdcentralen eller 1177 för rådgivning. Vi bedömer att du behöver vård eller provtagning och guidar dig i så fall vart du skall bege dig.
Om du misstänker att du är sjuk eller smittad så gå inte till vårdcentralen eller akutmottagningen, i så fall ökar risken att du smittar andra. Ring vårdguiden 1177 istället. Har du en bokad tid och har luftvägssymtom med hosta, snuva, halsont och/eller feber – ta kontakt med din vårdcentral innan besöket.
Länk till info om hur du söker vård på Gotland (1177 Vårdguiden)