Texten publicerades den 10 februari 2020 men uppdaterades senast den 12 april 2021.
Hur ser bakgrunden ut?
- Socialnämnden beställde en utredning av socialförvaltningen. Uppdraget som tjänstepersonerna fick var att ta reda på om det finns ekonomiska vinster att göra genom att konkurrensutsätta särskilda boenden.
- Förutsättningen var att kvaliteten måste vara densamma oavsett om det är ett privat boende eller regionens eget boende.
- Utredningen pekar på att det kan ge ekonomiska effekter att konkurrensutsätta vissa boenden.
- Den 4 december 2019 beslutade politikerna att socialförvaltningen skulle gå vidare och konkurrensutsätta vissa särskilda boenden.
- Den 6 februari 2020 beslutade politikerna att konkurrensutsätta Hemse äldreboende och Iliansgården i Hemse.
- Den 3 december 2020 beslutade politikerna, efter en upphandling, att det blir vårdföretaget Attendo som ansvarar för driften av Iliansgården och Hemse äldreboende från den 1 oktober 2021.
Vad händer nu?
- Brukare och anhöriga har informerats om att Attendo tar över och vilka som är kontaktpersoner vid frågor. Möten för mer information hålls i maj.
- Under våren 2021 sker arbetet med att planera för verksamhetsövergången.
- Berörda medarbetare har fått erbjudande om att flytta över sin anställning. De har gjort sina val och under våren erbjuds de individuella samtal.
- Övergången till Attendo sker i oktober 2021.
Hur påverkar detta de som bor på något av boendena?
- Det viktiga är att kvaliteten och verksamheten inte förändras när ett boende går över i privat regi.
- Det är samma krav på kvalitet som gäller oavsett utförare.
- Det är fortfarande Region Gotland som ansvarar för att krav på kvalitet efterlevs.
-
Socialförvaltningen har en årlig plan för kvalitetsuppföljningar. Vilka verksamheter man väljer att titta på baseras på resultat från brukarundersökningar, lex Sarah/lex Maria, avvikelser, synpunkter, klagomål, patientsäkerhetsberättelser, kvalitetsberättelser, öppna jämförelse/kommun och enhetsundersökningar bland annat.
-
Utöver de planerade kvalitetsuppföljningarna kan inkomna synpunkter från tjänstemän och medborgare/anhöriga generera kvalitetsuppföljning.
-
Så även inför upphandling och i samband med nystart av verksamheter (efter ca 12 månader).
-
Under en kvalitetsuppföljning görs bland annat besök i verksamheten, en rapport sammanställs och en handlingsplan upprättas. Politikerna i socialnämnden tar del av rapporten.
Hur påverkar detta medarbetare som jobbar på ett av dessa boenden?
- Vid en så kallad verksamhetsövergång är grunden att all personal följer med till en ny utförare.
- Saker som kan skilja mellan olika arbetsgivare är bemanning, kollektivavtal och förutsättning för heltidsarbete.
- Region Gotlands utgångspunkt är att medarbetare som inte vill flytta med, om möjligt, erbjuds annan tjänst inom regionen.
Hur har medarbetare varit informerade och delaktiga i processen?
- Under processens gång har det skett samverkan med de fackliga organisationerna.
- Det har skett samverkan både kring förfrågningsunderlaget, alltså hur kraven ska se ut, och kring förslaget på ny utförare.
- Medarbetare har fått kontinuerlig information via intranätet och chefer och i samband med beslutet anordnades personalmöten och under december 2020 också ett första möte med Attendo.