Trafikrådets uppdrag
Trafikrådet är ett forum för information och samråd i kommunikationsfrågor som:
- ska förmedla och inhämta information och kunskap,
- kan fungera som avstämnings- eller referensgrupp i särskilda frågor eller projekt, exempelvis Länsplan för regional transportinfrastruktur och Regional utvecklingsstrategi,
- tar fram förslag till gotländska ståndpunkter för flyg- och färjetrafiken och
- kan initiera andra frågor som aktörerna vill samarbeta om.
Trafikrådets sammansättning
Trafikrådet består av representanter från näringslivet, statliga myndigheter, organisationer, trafikoperatörer, infrastrukturansvariga, länsstyrelsen och Region Gotland. Region Gotland leder arbetet i Trafikrådet. Ordförande och sammankallande är regionstyrelsens ordförande.
Då gotländska ståndpunkter behandlas bjuds en företrädare för respektive parti i regionfullmäktige in för att delta i Trafikrådet. Trafikoperatörerna deltar inte då gotländska ståndpunkter behandlas i Trafikrådet.
Utgångspunkter
Utgångspunkterna för Trafikrådets arbete är den regionala utvecklingsstrategin, de gotländska ståndpunkterna om flyg- och färjetrafiken, länsplanerna för regional transportinfrastruktur och relevanta nationella och regionala mål.
Läs mer om de gotländska ståndpunkterna här
Arbetsformer
Trafikrådet sammanträder vid behov, dock minst två gånger per år. En särskild styrelse bereder Trafikrådets ärenden, och kan också behandla aktuella frågor mellan Trafikrådets sammanträden.
Mindre arbetsgrupper kan bildas för särskilda ämnesområden.
Bakgrund
Inför 1998 års avtal om färjetrafiken beslutade riksdagen att det samråd som hade utvecklats mellan operatören och främst Gotlands kommun och länsstyrelsen, om taxor och tidtabeller och andra trafik- och servicefrågor, skulle formaliseras. Det ledde till att ett trafikantråd inrättades. Länsstyrelsen ansvarade för Trafikantrådet och det tillhörande Gotlands Flyg- och Färjeråd fram till 2009. Då övertog Region Gotland ansvaret och bildade Trafikrådet.