EU:s fonder och program kan delas in i två grupper, struktur- och investeringsfonder och sektorsprogram.
Europeiska struktur och investeringsfonderna
Struktur- och investeringsfonderna, de så kallade ESI-fonderna, utgör en tredjedel av EU:s budget. Dessa ska användas för att skapa hållbar tillväxt och minska de ekonomiska och sociala skillnaderna i Europa.
Här ingår bland annat:
- regionala utvecklingsfonden
- socialfonden och
- landsbygdsprogrammet.
Inom ESI-fonderna finns också EU:s program territoriellt samarbete, så kallade Interreg-program, som möjliggör samarbete över nationsgränserna.
Medel inom ESI-fonderna är fördelade interregionalt, nationellt, regionalt eller lokalt. Det innebär att det finns medel tilldelat ett avgränsat geografiskt område där också beslut tas om fördelningen av medel och projekt.
Gotland tillhör regionen Småland och Öarna för Regionala utvecklingsfonden och Europeiska Socialfonden samt Central Baltic och Östersjöprogrammet för de så kallade Interregprogrammen. Mer information om fonderna hittar ni via menyn.
Läs mer om ESI-fonderna på eufonder.se
Sektorsprogrammen
Sektorsprogrammen stödjer istället utvecklingen inom ett visst område eller till en viss sektor. Det kan till exempel handla om:
- kultur
- miljö
- utbildning eller
- forskning.
Inom respektive program finns en pott pengar för hela EU som fördelas genom så kallade utlysningar där aktörer får skicka in projektansökningar. De som bedöms ha de bästa ansökningarna tilldelas medel. I de flesta fall krävs projektpartners från andra EU-länder.
Majoriteten av sektorsprogrammen styrs från Bryssel dit ansökningar skickas och beslutas om. För ett flertal av dessa finns nationella kontaktpunkter i medlemsländerna som till exempel ger information om programmen och svarar på frågor om ansökningsprocessen. I ett fåtal program är det nationella myndigheter som ansvarar för beslut och fördelning av medel.
Läs mer om sektorsprogrammen på eufonder.se