Om utbildningen
Du väljer någon av inriktningarna däck eller maskin. Första året ligger tyngdpunkten på säkerhetsutbildning. Du får de kunskaper som krävs för att ingå i säkerhetsbesättningen ombord på fartyg. Bland annat får du lära dig brandskydd, sjukvård och hur man evakuerar fartyg för att kunna agera vid nödsituationer ombord. Under det andra och tredje året utvecklar du yrkeskunskaper för att kunna arbeta som matros eller motorman. Under det tredje året får du utbildning inom de lägsta befälsbehörigheterna utifrån vald inriktning.
Behörigheter och certifikat
Hälsokrav finns
Du måste ha ett gott hälsotillstånd och klara de syn- och hörselkrav som ställs för att få arbeta till sjöss. Vid känd synnedsättning är det obligatoriskt med ett glasögonrecept från optiker som inte är äldre än tre månader. Du kan läsa mer på Transportstyrelsens hemsida
Arbetsplatsförlagt lärande – APL
Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen omfattar minst 15 veckor på ett handelsfartyg. Skolan samarbetar med Rederi AB Gotland och Destination Gotland. Under APL följer eleven företagets arbetstider och är försäkrad.
Efter gymnasiet
Du kan börja söka jobb direkt efter utbildningen eller söka vidare till sjöfartshögskolorna. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Läser du svenska 2 och 3 på det individuella valet får du grundläggande högskolebehörighet.