Syftet med en arbetsplatsförlagd utbildning för vuxna är att ge en grundläggande yrkesutbildning, ökad yrkeslivserfarenhet och en möjlighet att under en handledares ledning få kunskaper inom ett yrkesområde. Kunskapskraven för lärlingsvux är de samma som motsvarande utbildning som bedrivs i skolmiljö eller inom gymnasieskolan. Det innebär att eleven kan gå kurser, eller delar av kurser, på en eller flera arbetsplatser
På arbetsplatsen har eleven en handledare som ansvarar för elevens lärande och yrkesmässiga utveckling. Skolan säkerställer att eleven får kunskaper och färdigheter enligt utbildningens mål. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN och kan bedrivas på helfart, halvfart eller kvartsfart.
Viss teori läser du kanske genom en extern utbildare, till exempel Hermods eller Teknikutbildarna.
Det finns inga formella begränsningar för vilka yrkesområden lärlingsvux kan bedrivas inom förutom att det måste finnas gymnasiekurser inom området, samt att vi på Vuxenutbildningen kan tillhandahålla en yrkeslärare som kan följa upp utbildningen.
Exempel på yrken där vi har eller har haft lärlingar är:
- Målare
- Frisör
- Byggnadsvårdare
- Fastighetsskötare
- Hotell
Exempel på yrken där man läser i kombination med att man läser kurser hos Hermods eller Teknikutbildarna på distans är:
Byggarbetare, diverse inriktningar Elektriker VVS installatör.
Hur gör jag?
Du behöver hitta en arbetsplats som är beredd att ta emot och utbilda en elev som lärling. Därefter fyller du i en ansökan till oss på Vuxenutbildningen. Vi tar kontakt med arbetsplatsen och om den uppfyller Skolverkets krav för lärlingsutbildning så upprättas en studieplan och kontrakt skrivs mellan Vuxenutbildningen, elev och arbetsplats.
Förkunskapskrav: Grundskola eller motsvarande och ibland vissa branschkrav.
Har du frågor kontakta
Camilla Jåfs, samordnare
E-post: camilla.jafs@gotland.se
Telefon: 0498-20 36 36
Lars-Olof Larsson, samordnare
E-post: lars-olof.larsson@gotland.se
Telefon: 0498-20 35 84