Kontakt

Madeleine Nilsson
Kulturutvecklare, föreningsfrågor, kulturstöd
Telefon: 0498-26 96 28, 073-765 82 62
E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Desideria Thur

Årets kulturarbetsstipendiater är utsedda!

Kultur- och fritidsavdelningen har beslutat om 2020 år kulturarbetsstipendier och kommit fram till att ge årets stöd till Desideria Thur, 29 år från Lärbro, och Annika Hansson Gardelius, 23 år från Tofta.

Region Gotland har delat ut kulturarbetsstipendier i snart 30 år. Stipendiet delas ut till unga konstnärer 18-30 år på väg till eller från en konstnärlig utbildning eller på väg in i ett artistiskt yrkesliv.

Till årets ansökningsomgång har vi fått in sju ansökningar och med en total söksumma på 212.000 kronor.

 

Presentation:

Desideria Thur

Desideria Thur är producent, kompositör och ljudkonstnär från Lärbro. Hon vill bidra till att lyfta gutamålet in i en samtida kontext genom att skapa en serie konstnärliga verk som blandar elektronisk musik med ljud och videokonst. Detta tycker kultur- och fritidsavdelningen att hon ska få göra.

Desideria Thur tilldelas 20 000 kronor.

 

Annika Hansson Gardelius

Annika Hansson Gardelius

Med kulturarbetarstipendiet vill Annika få tid att arrangera en konsert med fokus på musik skriven för blockflöjt under 1900-talet. Annika vill tillgängliggöra delar av den fantastiska repertoar som skrevs under blockflöjtens renässans för den gotländska publiken. Kultur- och fritidsavdelningen ser fram emot att detta görs.

Annika Hansson Gardelius tilldelas 15 000 kronor.

 

- Det är alltid lika spännande och roligt att se vilken bredd av unga konstnärer det finns här på ön. Vi har fått in många ambitiösa ansökningar med fantastiska projekt och olika idéer som spänner över genrer som film, dans, musik, och konsthantverk, säger kulturutvecklare Madeleine Nilsson.

- Man kan inte annat än att imponeras av all den skaparkraft som syns i dessa ansökningar. Vi vill hitta sökande som presenterar intressanta och angelägna projekt och som inte tidigare fått något stöd av oss och gärna från olika konstnärliga genrer. I år är det dock två musiker som vi utser – fast i varsin ringhörna av området. Vi hoppas att årets båda stipendiater kommer att ha stor hjälp av sitt stipendium för att kunna fortsätta skapa.

Eventuellt övriga frågor kring stipendierna kan besvaras av:

..................................................
Madeleine Nilsson

Kulturutvecklare

Kultur- och fritidsavdelningen

Kulturenheten

 

Direkt 0498-26 96 28
Mobil 0737-65 82 62
E-post madeleine.nilsson01@gotland.se
Hemsida www.gotland.se/kultur

 

 

Sök kulturarbetsstipendium

Står du i begrepp att gå en konstnärlig utbildning eller är du på väg att etablera dig inom det konstnärliga området? Då kan du söka kulturarbetsstipendium för att genomföra ett nyskapande kulturprojekt här på ön.

Stipendiesumman är 40 000 kronor och kan fördelas på en eller flera mottagare. Du som söker är folkbokförd på Gotland och mellan 18 och 30 år.

Ansök via: https://etjanst.gotland.se/kulturarbetsstipendium

Ansökningsperioden är 1 januari - 15 februari.

För ytterligare information:
Madeleine Nilsson på 0498-26 96 28 madeleine.nilsson01@gotland.se