Kontakt

Madeleine Nilsson
Kulturutvecklare, föreningsfrågor, kulturstöd
Telefon: 0498-26 96 28, 073-765 82 62
E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Kulturarbetsstipendium

Står du i begrepp att gå en konstnärlig utbildning eller är du på väg att etablera dig inom det konstnärliga området? Då kan du söka kulturarbetsstipendium för att genomföra ett nyskapande kulturprojekt här på ön.

Stipendiesumman är cirka 40 000 kronor och kan fördelas på en eller flera mottagare.

 

Ansökan

Kulturarbetarstipendium kan sökas av den som är skriven på Gotland och mellan 18 och 30 år. Ansökningsperioden är 1 januari - 7 mars. Ansökan sker i vår e-tjänst som är öppen under ansökningsperioden. 

Länk till ansökan: Kulturarbetsstipendium - ansökan och redovisning - Region Gotland

För ytterligare information:

Madeleine Nilsson på 0498-26 96 28 madeleine.nilsson01@gotland.se 
 
____________________________________________________________________________

2021 års kulturarbetsstipendiater är nu utsedda! 

Kultur- och fritidsavdelningen har beslutat att 2021 år kulturarbetsstipendier och stöd går till Amalie Bjerno, keramiker, Vallstena och Theodor Ryan, konceptuell scenkonstnär, Burs.

 
Stipendiet delas årligen ut till unga konstnärer 18-30 år på väg till eller från en konstnärlig utbildning eller på väg in i ett artistiskt yrkesliv. 
 
Region Gotland har delat ut kulturarbetsstipendier i snart 30 år. Till årets ansökningsomgång har vi fått in 12 ambitiösa ansökningar med en total söksumma på över 390.000 kronor.
 
Här är årets stipendiater:
 
Amalie Bjerno
 
Amalie Bjerno, född 1992
Amalie Bjerno är utbildad keramiker från Capellagården på Öland. Genom att flytta till Gotland och bygga upp sin verkstad i Vallstena blir hon en del i en lång hantverkstradition här på ön, en välkommen föryngring som vi är glada över att ge stöd till. Med sitt stipendium vill Amalie ta hand om den avbrända bark och ved som måste brännas till följd av almsjukan. Utifrån askan vill hon ta fram en vacker alm-ask-glasyr att glasera vaser med, där vi kan ställa nya friska grenar, fulla av liv.
Amalie Bjerno tilldelas 25 000 kronor.
(Fotograf: Rita Michelsson)
 
 
Theodor Ryan
 
Theodor Ryan, född 1992
Med kulturarbetarstipendiet vill Theodor Ryan få möjlighet att utveckla och färdigställa en föreställning som ska kunna presenteras för en publik dels här på Gotland och dels i Skåne hos Gylleboverket på Österlen och eventuellt på HAUT i Köpenhamn senare i år.
2020 tog Theodor sin examen i konceptuell scenkonst från Teaterhögskolan i Malmö. Verket som Theodor arbetar med har namnet "Framtiden finns inte”.
Theodor Ryan tilldelas 20 000 kronor.
(Fotograf: Daniel Karlsson)
 
- Det är fantastiskt att se vilken bredd på unga konstnärer, initiativ och talanger det finns på Gotland. Årets ansökningar innehöll dans, foto, musik, konsthantverk i både trä och keramik samt många olika gränsöverskridande uttryck. Det känns fint att återväxten av kulturaktörer finns i en sån konstnärlig mångfald och att de flyttar tillbaka eller kan tänka sig att ha Gotland som en av flera arenor att arbeta och verka på, säger Paola Ciliberto, chef för kulturenheten.
 
______________________________________________________

Några tidigare stipendiater:

2020

Desideria Thur

Annika Hansson Gardelius

2019

Knut Stahle

Evelina Lavergren

2018

Klara Landin Larsson

Emma Skerfe

2017

Siri Iversen-Ejve

Isabella Boris-Möller

Agnes Lundgren