Anmälningsplikt
Ändring av anmälningsplikten från 1 juli 2021
Den 1 juli 2021 ändrades anmälningsplikten för yrkesmässiga hygieniska behandlingar. Nu omfattar anmälningsplikten även stickande/skärande verksamhet där det finns risk för annan smitta än bara blodsmitta.
Exempel på verksamheter som måste anmäla sig:
- Tatuerare
- Piercing och verksamheter med öronhåltagning (även håltagningspistol)
- Akupunktur
- Medicinsk fotvård
- Barberare och frisörer som använder rakblad eller rakkniv
- Nagelsalonger som använder rakblad eller andra stickande/skärande verktyg
Du blir anmälningspliktig oavsett om du avser starta en sådan verksamhet, eller om du sedan tidigare bedriver en sådan verksamhet.
Om ni är flera verksamheter som arbetar i samma lokal ska varje verksamhetsutövare anmäla sig själva. Det gäller också om du har en ambulerande verksamhet.
Använd vår e-tjänst för att anmäla din yrkesmässiga hygieniska verksamhet:
Anmälan innebär även att vi gör en tillsyn av din egenkontroll och lokalens utformning. Välkommen att kontakta oss om du är osäker på om din verksamhet ska anmälas.
Tillsyn
Anmälningspliktiga verksamheter får återkommande tillsyn av oss. När vi gör tillsyn diskuterar vi hur ni arbetar med er egenkontroll, rutiner och lokalens utformning.
Egenkontroll
Enligt Miljöbalken ska alla verksamheter ha en egenkontroll. En egenkontroll är verksamhetens eget system för att förebygga negativ påverkan på hälsa och miljö. Kontakta gärna oss om du har frågor om din egenkontroll.
Att tänka på
Din verksamhet kan även omfattas av andra lagstiftningar än miljöbalken som innebär att någon form av anmälan eller tillstånd krävs.