De mänskliga rättigheterna, fastställda av FN, innebär att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Det innebär bland annat att vi har samma rättigheter oavsett könsidentitet och sexuell läggning.
Vi vet att hbtqi+-personer i högre grad är utsatta för kränkande bemötande, trakasserier, diskriminering, hot och våld jämfört med befolkningen som helhet, vilket även kan leda till psykisk ohälsa. Många hbtqi+-personer har lågt förtroende för offentliga verksamheter på grund av känslan av diskriminering. Enligt rapporten ”Om vi inte pratar om det behöver det inte hanteras”, som bygger på intervjuer av hbtqi+-personer på Gotland finns behov att synliggöra hbtqi+-personers situation och av kompetensutveckling bland medarbetare inom samhällsverksamheter.
I samarbete med RFSL Gotland har ett kunskapsmaterial om hbtqi+ tagits fram för att öka kunskap så vi kan undvika att omedvetet bemöta andra på ett sätt som upplevs exkluderande och kränkande: Hbtqi+-kort med baskunskap, affisch med begrepp samt filmer och samtal "Röster från Gotland om hbtqi+"
Se även Region Gotlands webbsida om Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR