Kontakt

Madeleine Nilsson
Kulturutvecklare och föreningsfrågor
Telefon: 0498-26 96 28, 0737-65 82 62
E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Böcker om Lars Gullin står på ett bord bredvid en statyett av gotlandsskulptören Stina Lindholm.

Gullinpriset

Gullin-priset delas ut till minne av den gotländska jazzmusikern Lars Gullin. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda.

Gullin-priset har delats ut sedan 1997 av Lars Gullin Sällskapet (LGS) i samarbete med Region Gotland samt Orkesterjournalen (OJ). Pristagare utses varje år på Gullinsällskapets årsmöte och delas ut i samarbete med Region Gotland i samband med en konsert i Sanda kyrka. Priset består av ett stipendium, finansierat av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik samt en statyett i brons av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. 

Saxofonist Christina von Bülow sitter på en stentrappa med en saxofon. Foto: Malin Annie Jansson.

Saxofonist Christina von Bülow. Foto: Malin Annie Jansson

Gullin-priset 2022 går till Christina von Bülow

Juryn motivering:

”Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av  stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.

Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).

Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan (Dragon CD, 1994) och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett (pb7 CD, 2017).”

Priset kan, efter två års uppehåll, äntligen delas ut på plats i Sanda kyrka söndagen den 10 juli.

Läs mer om Christina von Bülow

Om Lars Gullin

Lars Gullin uppfann ett nytt landskap inom den svenska jazzen och är en av vårt lands viktigaste ikoner i musikgenren. Med kollegor som till exempel George Riedel, Jan Allan, Sonya Hedenbratt, Arne Domnérus, Bengt Hallberg och Monica Zetterlund öppnade han dörren till den nordiska tonen i jazzmusiken. Han var en av få som både bodde och verkade i USA. I mitten av 50-talet spelade han med alla de stora och blev känd som den lyriske svensken som spelade barytonsax som ingen annan. Han föddes i stationshuset i Sanda socken 1928 och avled efter ett kringflackande liv bara 48 år gammal, 1976, i Småland.

Gullinpriset - Lars Gullin sällskapet

Mer om priset

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen (OJ) eller LGS och ligger till grund för beslut av LGS:s styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda.

                                                                                                    

Vill du veta mer kontakta gärna:

Madeleine Nilsson, kulturutvecklare Region Gotland

E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se
Telefon: 0498-26 96 28 eller 0737-65 82 62