Kontakt

Studie- och yrkesvägledare
Maria Karlsson
Tel: 0498-20 35 80
E-post: maria.karlsson01@gotland.se

Programansvarig
Lennart Pettersson
Tel: 070-083 23 33
 
Biträdande rektor
Karin Lekander
Tel: 073-765 84 97

 

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet på Wisbygymnasiet riktar sig till dig som är intresserad av att meka med bilar, lastbilar och maskiner. Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet inom en bransch som befinner sig i en snabb teknisk utveckling. Når du goda resultat under utbildningen är du efterfrågad på arbetsmarknaden.

Om utbildningen
På Wisbygymnasiet erbjuds mekanikerutbildning där de tekniska kunskaperna står i centrum. Fordonskunskap, fordonsteknik, elteknik och hydraulik samt datoranvändning är exempel på några karaktärsämneskurser. Praktiska och teoretiska moment varvas i utbildningen. Du lär dig grunderna för hur fordon är konstruerade och fungerar t.ex. motorer, drivsystem, elsystem och bromsar. Du får kunskap om allt från fordonsvård till avancerad felsökning. Miljömedvetenhet och kundbemötande är också delar av utbildningen.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL
Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen är mycket viktig omfattar minst 15 veckor. Under dessa veckor får du praktisk träning i arbetslivet och ytterligare kunskaper inom ditt område. APL är ett utmärkt tillfälle för dig som elev att skapa kontakter inför det kommande arbetslivet. Under APL följer du företagets arbetstider och är försäkrad .

Efter gymnasiet
Efter fullföljd utbildning kan du jobba som personbilsmekaniker, besiktningstekniker, lastbils- eller maskinmekaniker, beroende på vilken inriktning du valt. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Läser du engelska
6 och svenska 2 och 3 inom det individuella valet under gymnasiet får du grundläggande högskolebehörighet.

Följ Fordons- och transportprogrammet på Instagram

wisbygymnasiet_ft 

Eleverna berättar om programmet