Bakgrund
I Region Gotlands och Länsstyrelsens gemensamma regionala digitala agenda (juni 2015) under Digitalt stödd samhällplanering, delmål 6, finns fastställt att en friluftslivs- och rekreationskarta är ett prioriterat mål.
I Miljöbalken 4 kap 2§ står det: ”inom följande områden skall turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp på miljön”. Hela Gotland är ett av dessa områden, vilket gör det svårt att beakta friluftslivets intressen utan att samla ihop och förtydliga den information som finns om friluftsliv, och till viss del även om turismen. För att kunna effektivisera handläggningen och rättsäkra värden för friluftsliv och rekreation när en exploateringsansökan inkommer krävs en lättöverskådlig sammanställning med beskrivningar och motivationstexter över de friluftslivs- och rekreationsvärden som finns. Samtidigt kommer även medborgaren få lättillgänglig information om friluftslivs- och rekreationsvärden.
Mål
Genom att handläggare och politiker, via Friluftslivs- och rekreationskartan, ser vilka områden som är viktiga för friluftslivet, kan exploatering av dessa områden undvikas och man kan därmed långsiktigt bevara dem. Genom en extern webbkarta kan medborgare och konsulter planera för friluftslivets intressen, och därmed undvika att förstöra dem, och istället förstärka dem.
Parallellt med uppbyggnaden av kartan ska principerna för hur Regionen ska hantera de olika friluftslivsintressena, diskuteras och dokumenteras. Detta för att få ett långsiktigt bevarandearbete i kommunen, delar av detta dokument ska behandlas politiskt och förhoppningsvis bli en friluftslivspolicy för Regionen.
På längre sikt är det meningen att kartan ska kunna byggas på och medborgaren ska kunna få tillgång till att se var man kan utöva olika friluftslivsaktiviteter och hur tillgängliga de är och vilka faciliteter som finns. Detta gynnar även turismen. I en undersökning visar att ett hinder till att man inte är mer aktiv med rekreation och friluftsliv är att man inte har tillräcklig information var det går att utöva friluftslivsaktiviteter (Friluftsliv för alla, Naturvårdsverket, dec 2015). Ett ökat aktivt friluftsliv ger bättre hälsa vilket gynnar hela samhället.
Syfte
För att kunna effektivisera handläggningen och rättsäkra värden för friluftsliv och rekreation när en exploateringsansökan inkommer krävs en lättöverskådlig sammanställning över de friluftslivs- och rekreationsvärden som finns. Samtidigt kommer även medborgaren få lättillgänglig information över var det finns friluftslivs- och rekreationsvärden.
Samverkan
Region Gotland och Samhällsbyggnadsförvaltningen tar ansvar för projektet. Samverkan med andra förvaltningar och enheter, myndigheter och lokala föreningar ska ske för att förankra och säkerställa slutresultatet. Exempel på samarbetspartners är kultur- och fritidsförvaltningen, teknikförvaltningen, utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, länsstyrelsen, skogsstyrelsen och ideella organisationer, som till exempel hembygdsföreningar, hälsofrämjandet, handikappföreningar, orienteringsförbund, jägarförbund och turistföreningar.
Avgränsning och allmänt
I början av projektet har vi försökt att prioritera, avgränsa och undersöka vilken information som finns, och hur lättillgänglig informationen är och om den är enkel att digitalisera eller om någon bearbetning behövs. Vårt projekt går ut på att samla in och tillgängliggöra information över friluftlivsområden som redan finns. Vi ska inte skapa några nya områden för friluftsliv.
Stigar eller områden som inte ligger i något skyddat område (enligt lag) är prioriterade att få med i kartan och i projektet, då det är större risk att de blir utsatta för exploatering. Tätortsnära områden har hög prioritet i kartan.
Projektet pågick till och med 2021.