Projektet ska genom utbildningsinsatser höja och validera kompetensen hos cirka 40-50 barnskötare och elevassistenter i förskola och fritidshem under en tvåårsperiod.
Bakgrunden är att det vid en inventering av utbildningsnivån hos barnskötare i förskola och fritidshem har det visat sig att det i de kommunala verksamheterna fanns över 100 tillsvidareanställda barnskötare som saknade barn- och fritidsutbildning.
Projektets upplägg
Inom ramen för projektet har ett 40-tal tillsvidareanställda barnskötare eller elevassistenter inom Region Gotland samt tio barnskötare inom fristående verksamheter erbjudits kompletterande utbildning och validering från och med augusti 2021. Detta samtidigt som man jobbar kvar i sin verksamhet. Det finns möjlighet att ta tjänstledigt utan lön en dag per vecka under utbildningstiden.
Det finns två vägar för de som deltar - en är att studera hos Vuxenutbildningen med undervisning två kvällar i veckan. Den andra vägen är att studera på distans via Hermods i valbar studietakt.
Målsättningen är att deltagarna efter utbildningen ska ha en yrkeskompetens motsvarande innehållet i de nationella yrkespaket för barnskötare/elevassistent som Skolverket har tagit fram.
Projektet ska också ta fram en plan för breddad rekrytering, utforska möjlighet till ny yrkeskategori inom förskolan samt ta fram en kompetenstrappa/modell för barnskötaryrket.
Projektet finansieras med stöd av ESF - Europeiska socialfonden. Projektet står för utbildningen inklusive litteraturkostnader samt projektledning och administration.