Kontakt

Lars-Olof Larsson
Samordnare yrkesutbildningar
E-post: lars-olof.larsson@gotland.se
Telefon: 073–765 88 69

Jörgen Benzler                           
Yrkeslärare El och Datakommunikation
E-post: jorgen.benzler@gotland.se
Telefon: 070 – 447 78 92

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Fibertekniker

Den 31 januari startar vuxenutbildningen en yrkesutbildning till fibertekniker. Utbildningen omfattar 200 gymnasiepoäng inom kommunikation-, data- och medianät.

I utbildningen får du kunskaper om hur man monterar och driftsätter fibernät. Fiber är den teknik som används idag när man kopplar samman alla digitala nätverk med varandra. Under några år byggdes fibernäten ut på Gotland och i Sverige och idag finns behov av tekniker som kan serva dessa installationer.

Utbildningen är på heltid med fem till sex veckor i skolan med både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter och två till tre veckors APL (praktik på företag).

Vem är du som söker utbildningen?

Arbeta som fibertekniker är till stora delar ett utomhusarbete och kan vara fysiskt krävande, en god fysik är en tillgång. Arbetsplatsen är mobil vilket innebär att arbetsuppgifter ofta behöver utföras på annan ort än hemma. Man ska kunna hantera lämpliga verktyg och förstå vilka problem som förekommer och tillsammans med sina arbetskamrater lösa dessa. Att vara en serviceinriktad person underlättar vid samarbete med kollegor och vid möten med kunder. Ibland är inte alla från Sverige, då är det bra om man kan kommunicera på engelska. Efter utbildningen finns möjlighet till anställning på Gotland och/eller i övriga Sverige.

Informationsmöte hålls den 14 december 2021

Välkommen till Vuxenutbildningen, Gesällgatan 7 i Visby, tisdag den 14 december klockan 18.00 om du vill veta mer. Representanter från Vuxenutbildningen och BRS Networks finns på plats och kan svara på frågor. Det går att delta digitalt om du föredrar det. Kontakta i så fall Jörgen Benzler via e-postjorgen.benzler@gotland.se eller telefon: 070-447 78 92. 

Förkunskapskrav: Grundskola eller motsvarande.
Studieperioder: 31 januari 2022 – 1 april 2022
Studietakt: Utbildningen är på heltid (100%) och berättigar till CSN.
Sista ansökningsdag: 9 januari 2022
Skriv i ansökan, under Komplettering i rutan – ”motivering” kort varför du söker utbildningen. Ansök via länken nedan. 

Kontakta oss om du har frågor, se kontaktuppgifter under Kontakta oss.