Sök

Ansöka om eller säga upp plats

Här hittar du information om hur du ansöker om förskoleplats och säger upp platsen med mera.

Tidigaste ködatum till förskolan är barnets 6-månadersdag. Ansökningar som kommer in tidigare får 6-månadersdagen som ködatum.

Du har möjlighet att stå i kö till tre olika förskolor.

Du behöver inte vara skriven på Gotland för att stå i kön till förskola.

Om du och ditt barn är nyanlända till Sverige med uppehållstillstånd kan du få hjälp med sin ansökan om förskoleplats. Som asylsökande kan man inte söka en ordinarie förskoleplats på heltid.

Ansök om plats via e-tjänsten

Du som vill ansöka om kommunal förskola och pedagogisk omsorg ska göra det via vår e-tjänst kallad Familjesidan. För att kunna använda den krävs att du har e-legitimation eller mobilt bank-ID.

Saknar du e-legitimation?

Om du saknar e-legitimation ska du ansöka om plats via blankett. Nedan hittar du ansökningsblankett (gäller även vid önskemål om byte av förskola), schemablankett och ansökan om utökad tid för barn med särskilda behov.

Ansöka till fristående förskola

De fristående förskolorna har egna köer. Du som är intresserad av att ställa ditt barn i kö till fristående verksamhet behöver kontakta respektive anordnare.

Om du bor på fastlandet och vill ha förskoleplats på Gotland

Barn från andra kommuner kan beviljas förskoleplats i Region Gotlands verksamhet under förutsättning att barnet inte redan har en plats i annan kommun och att hemkommunen betalar platsen. Du ansöker om förskoleplats på vanligt sätt. Innan beslut kan fattas om mottagande inhämtar Region Gotland ett yttrande från ditt barns hemkommun.

Så här fungerar Familjesidan

Familjesidan är en e-tjänst där du, efter att du erbjudits en förskole- eller fritidshemsplats, digitalt kan ändra din inkomstuppgift, ansökan om plats för syskon, göra uppsägning och ändra kontaktinformation.

Om du får problem med någon del i vår e-tjänst kontakta: support.uaf@gotland.se

Viktigt att du uppger rätt inkomst

I samband med ansökan ska vårdnadshavare uppge sin inkomst och familjeförhållande så att avgiften för förskola och/eller fritidshem för hushållet blir rätt. Avgiften grundas på hushållets totala inkomst oavsett om det finns gemensamma barn eller inte.

Det är viktigt att du anmäler in om inkomsten eller familjeförhållandena förändras, så att avgiften blir rätt. Region Gotland efterkontroller avgiften du har betalat genom att jämföra den inkomst hushållet uppgett mot den taxerade årsinkomsten som registreras hos Skattemyndigheten.

Hur snabbt kan man få en plats i förskolan?

Erbjudande av plats regleras i skollagen där det står att plats ska erbjudas vid en förskola så nära barnets eget hem som möjligt. Särskilda hänsyn ska tas till vårdnadshavarens önskemål.

Region Gotland har fyra månaders garanti vilket innebär att plats till kommunal förskola/pedagogisk omsorg ska erbjudas på önskat placeringsdatum (tidigast på barnets 1-årsdag). Om detta inte är möjligt ska plats erbjudas inom fyra månader efter att ansökan inkommit och registrerats (= ködatum).

Plats erbjuds barn från 1 år till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år, i den omfattning som behövs med hänsyn till vårdnadshavares arbete, studier, politiska eller fackliga uppdrag. För att erbjudas plats ska behovet vara minst en månad per tillfälle.

Så beräknas kötiden

Ködatum är det datum som ansökning kommit in och blir registrerad - dock tidigast barnets sexmånadersdag. För att du ska kunna garanteras en plats behöver du anmäla ditt barn senast fyra månader innan barnet ska börja.

Turordning för kö till barnomsorg är:

  1. Beviljad förtur (barn i behov av särskilt stöd)
  2. Syskonförtur – det vill säga barn med syskon i samma hushåll som redan är placerade i verksamheten
  3. Barn med längst kötid som önskar plats till den månaden då platsen är ledig eller tidigare. Om flera barn har samma kötid ligger barnets födelsedatum till grund för placeringen - det vill säga äldre barn går före yngre

Fristående huvudman för förskola och fritidshem har sina egna köer och platserbjudanden. Du som är intresserad av att ställa ditt barn i kö i fristående verksamhet behöver kontakta respektive anordnare.

Tacka ja eller nej

Du får platserbjudande från Region Gotland via mejl och sms. Svaret på erbjudandet ska lämnas via Familjesidan, normalt inom fem dagar. Om du saknar e-legitimation och inte har tillgång till Familjesidan behöver svara via svarsblankett: hör av dig till administrationen för förskola och fritidshem.

Om svaret inte kommer in på senast utsatt datum återtas platserbjudandet och ditt köalternativ tas bort.

Om du väljer att tacka nej till platserbjudandet flyttar vi tillbaka dig i kön och nytt ködatum blir då det datum man tackat nej.

Byta förskola

Om du tackar ja till erbjuden plats kan du välja att stå i en byteskö. Byten erbjuds två gånger per år (januari och augusti) om inte särskilda skäl föreligger. Önskar du byta förskola – gör du en ny ansökan om plats via e-tjänsten Familjesidan.

Säga upp plats

Om du vill säga upp en kommunal förskoleplats ska ske via Familjesidan där båda vårdnadshavarna skriver under. Uppsägningstiden är 30 dagar räknat från det datum uppsägningen kommit in. Ny ansökan kan inte registreras under pågående uppsägning.

Om du inte har e-legitimation, kan du säga upp din plats genom att fylla i och skicka in en blankett.

Administrationen för förskola och fritidshem

Telefontid: måndag – fredag, klockan 08.30–09.30, 10.00–12.00 och 13.00–14.30
Telefontid under vecka 24 till 32 är måndag – fredag klockan 08.30–12.00

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00