DigITal äldreomsorg på Gotland är ett projekt finansierat med pengar från Europeiska Socialfonden (ESF). Projektet pågår mellan 2019 och 2022. Det handlar om att kompetensutveckla medarbetare och chefer på särskilda boenden runt om på Gotland.
På varje äldreboende kommer det att finnas digitala koordinatorer som på sikt ska ansvara för att sprida kunskapen på enheten och se till att den förs vidare till nya medarbetare.
När projektet avslutas i mars 2022 ska kunskapen och erfarenheten spridas till andra avdelningar inom socialförvaltningen.
AKTUELLT:
Föreläsning/workshop om ålderskodning framskjuten till torsdag 15 april
Region Gotlands svajiga internet gjorde att vi 17 februari valde att skjuta fram föreläsningen/workshopen med professor Clary Krekula till torsdag 15 april. Mer information kommer.
De äldres ögon- korta filmer
Det är ett samarbete med DigITal äldreomsorg, Film på Gotland och klass 7B på Romaskolan i Roma. Eleverna har spelat in korta filmer från egna idéer och utifrån de boendes önskemål från Syréngården, Roma äldreboende och Tingsbrogården. 12-13 januari var det filmpremiär på dessa boenden.
Nu finns de totalt 10 filmerna ute på boendenas ipads. Fyra av dessa filmer har vi fått tillstånd av eleverna att publicera här:
Alvars film om Kräklingbo änge
Ellens film om en ridtur i skogen
Frejas film med bilder från Själsö, Almedalen och botaniska trädgården
Olofs film från brukshundsklubben i Visby
De äldres ögon vann Förnyelsepriset på Region Gotlands förnyelsedag den 10 mars med motovationen:
”Att låta skolungdomar skapa filmer där de får vara de äldres ögon vid välkända platser på Gotland är ett enkelt men också genialt grepp som skapar oväntade möten över generationsgränser. I pandemins digitala värld har en kreativ samverkan över verksamhetsgränser skapat glädje för äldre och även kunskap för yngre. Regionens kompetenser tas tillvara på nya sätt och idén går att skala upp med fler klasser och fler äldreboenden. Ett ljus in i framtiden! ”
Vi tittar på möjligheten att göra ett liknande projekt även under 2021.
Gotland i Europa
DigITal äldreomsorg är nu en del av Digital Skills Map
För att underlätta och främja ett europeiskt utbyte om framtidens digitala kompetenser har man i Berlin skapat en online-utbytesplattform för exempel på god praxis, innovativa metoder och modeller inom yrkesutbildning. The DIGITAL SKILLS MAP (Digitala färdkartan) styrs och administreras i Berlin av senatens avdelning för integration, arbetsmarknad och sociala tjänster (SenIAS), inom ramen för "Urban Agenda for EU" med europeiska partners.