Kontakt

Räddningstjänsten
Besöksadress: Visborgsallen 19, 621 81 Visby
Huvudbrandstation: Katrinelund, Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: registrator-rs@gotland.se 
E-post: forebyggande.rt@gotland.se 
E-post: raddningstjansten@gotland.se

 

 

Insatsledare
Telefon: 0498-26 98 78
E-post: il@gotland.se


Pressnummer
Telefon: 0498-26 99 44

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på ljus.

Brandsäkerhet under advent, jul och andra högtider

Mörkare årstider, advent, jul och andra högtider innebär ofta mys och fler tända ljus. Tänk därför på brandsäkerheten i hemmet. Här har vi samlat tips för att undvika bränder på den mörka tiden av året.

1. Kontrollera brandvarnaren

Har du inte brandvarnare är det dags att skaffa en. Tänk på att testa dina brandvarnare ofta och gör det till en vana att även testa dem vid första advent då det är nationella brandvarnardagen (den 1 december). Det händer alltför ofta att det vid dödsbränder har funnits brandvarnare som saknat batterier.

2. Var försiktig med levande ljus

Huvudregeln är: Lämna aldrig ett rum med brinnande ljus! Om du lämnar ett våningsplan där det brinner levande ljus, släck dem innan du förflyttar dig. Regeln gäller även enstaka rum. Om du till exempel är i vardagsrummet och ser på teve, släck ljusen i köket eller andra rum. Det är också viktigt att tänka på vilka material du använder i adventsljusstaken. Undvik mossa och dekorationer som kan börja brinna.

3. Om du har barn, prata med dem om brandrisker

Barn kan tycka att det är spännande med levande ljus. Låt dem tända ett ljus men var med dem och berätta att de bara får tända ljusen när någon vuxen är i rummet.

4. Om du ska baka, håll ett öga på spisen

Smör, margarin eller andra fetter som blir överhettade kan ge en våldsam brand. Den får inte släckas med vatten – lägg i istället på ett lock så att branden kvävs.

5. Hantera fyrverkerier varsamt

Fyrverkerier är festligt men innebär också risker. Sedan ett antal år tillbaka är rena smällare förbjudna. Fyrverkerier är däremot tillåtna men ska hanteras av vuxna, över 18 år. Läs instruktionerna noga. Läs mer om vad som gäller för fyrverkerier här.

6. Om du har en gran, låt den inte torka

Om du har en julgran, se till att den har vatten. En torr gran är lättantändlig och kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss. Varje år inträffar ett antal bränder där julgranen fattar eld och i många fall blir det stora skador. Ha aldrig levande ljus eller tomtebloss i närheten av granen.