Bevattningsförbud
Från 1 april 2020 råder bevattningsförbud för abonnenter anslutna till det kommunala vattenledningsnätet i Väskinde, Visby, Västerhejde, Tofta, Sanda, Eskelhem och Västergarn. Från 20 juni har förbudet utökats med Burs, Fårö, Stenkyrka, Kappelshamn och Slite.
Bevattningsförbudet tas bort 1 september 2020
Bland annat lägre förbrukning än väntat, samt att bräckvattenverket på södra ön nu är i drift gör att regionen upphäver bevattningsförbudet på hela ön från tisdagen den 1 september.
– Under sommaren har vi haft färre besökare och därmed lägre vattenförbrukning, och nu minskar det ju med besökare. Nivån i ytvattentäkten Tingstäde träsk är just nu bra för den här tiden av året. Dessutom är nivåerna i Visby vattentäkt högre än samma tid tidigare år, berättar Patrik Johansson, enhetschef vatten på Region Gotlands VA-avdelning. Han tillägger också att vattenverket på södra Gotland producerar bra med vatten till just södra ön. Detta gör att man från Visby sluppit att skicka iväg så mycket vatten i ledningarna söderut, vilket alltså sparat på det tillgängliga vattnet i Visby.
Men det är fortfarande lågt i grundvattenmagasinen, så alla uppmanas att vara lite försiktiga med det kommunala dricksvattnet och det vatten som tas från egna brunnar.
Förbudet gäller:
- Bevattning med spridare eller slang. Givetvis får du vattna med vanlig vattenkanna.
- Biltvätt med slang.
- Spa/pool/bassänger får inte fyllas på med kommunalt dricksvatten.
Bevattningsförbudet gäller enligt ABVA som är Vattentjänstlagen vilken innehåller vissa regler om hur en allmän VA-anläggning ska användas.
Smarta tips!
Så här kan vi hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt.
- Duscha snabbt istället för att bada.
- Vattna med kanna istället för slang och spridare.
- Om dammet måste sköljas av bilen, använd hink.
- Fyll poolen med saltvatten. Läs gärna mer om hur du kan fylla din pool.
För information och flera tips: www.gotland.se/sparavatten
Enskilda brunnar
Det kan vara på sin plats att påpeka att alla droppar räknas och vårt grundvatten är vårt gemensamma, så även de med enskilda brunnar behöver spara.