Kontakt

Räddningstjänsten
Besöksadress: Visborgsallen 19, 621 81 Visby
Huvudbrandstation: Katrinelund, Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: registrator-rs@gotland.se
E-post: forebyggande.rt@gotland.se

 

Yttre befäl
Telefon: 0498-26 98 78

Pressnummer
Telefon: 0498-26 99 44

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på ljus.

Tänk på brandsäkerheten under advent, jul och andra högtider

Mörkare årstider, advent, jul och andra högtider innebär ofta mys och fler tända ljus. Tänk därför på brandsäkerheten i hemmet. Här har vi samlat sju tips för att undvika bränder på den mörka tiden av året.

1. Kontrollera brandvarnaren

Har du inte brandvarnare är det dags att skaffa en. Tänk på att testa dina brandvarnare ofta och gör det till en vana att även testa dem på första advent då det är nationella brandvarnardagen. Det händer alltför ofta att det vid dödsbränder funnits brandvarnare som saknat batterier.

2. Var försiktig med levande ljus

Är det verkligen nödvändigt med mossa i ljusstakarna? Varför inte dekorera med stenar eller glasbitar! Det är inte mossan som brinner, när stearinet rinner ner i mossan kan det däremot bli en farlig veke om man glömmer släcka ljuset i tid.

3. Om du har barn, prata med dem om brandrisker

Barn kan tycka att det är spännande med levande ljus. Låt dem tända ett ljus men var med dem och berätta att de bara får tända ljusen när någon vuxen är i rummet.

4. Om du ska baka, håll ett öga på spisen

Smör, margarin eller andra fetter som blir överhettade kan ge en våldsam brand. Den får inte släckas med vatten – lägg i istället på ett lock så att branden kvävs.

5. Tomtebloss

Tomtebloss kan verka ofarliga och gnistorna känns kanske inte så varma, men det är de. Gnistorna kan börja brinna och tomtebloss vållar brand lättare än vad många tror.

6. Hantera fyrverkerier varsamt

Fyrverkerier är festligt men innebär också risker. Sedan ett antal år tillbaka är rena smällare förbjudna. Fyrverkerier är däremot tillåtna men ska hanteras av vuxna, över 18 år. Läs instruktionerna noga. Läs mer om vad som gäller för fyrverkerier här.

7. Om du har en gran, låt den inte torka

Om du har en julgran, se till att den har vatten. En torr gran är lättantändlig och kan börja brinna närmast explosionsartat.

Sist men inte minst: Lämna aldrig ett rum med brinnande ljus!