Kontakt

Paola Ciliberto
Enhetschef kultur, Film på Gotland
Tel: 0498-26 42 00, 073-765 82 45
E-post: paola.ciliberto@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Under produktion; långfilmen Bergman Island av Mia Hansen Love, samfinansierad av Gotlands Filmfond. Foto: CG Films.

Gotlands filmfond

Gotlands Filmfond investerar i långfilmer och dramaserier i syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland samt vara en möjliggörare för utveckling och finansiering av svensk och internationell filmproduktion.  

Gotlands filmfond är ett bolag ägt till 100 procent av Region Gotland. Bolaget investerar i långfilmer och dramaserier i syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland samt vara en möjliggörare för utveckling och finansiering av svensk och internationell filmproduktion.  

Ett 50-tal filmer

Gotlands filmfond har funnits sedan 2000 och har sedan dess samproducerat ett femtiotal långfilmer och dramaserier. De senaste åren har exempelvis dramaserierna Håll andan, Maria Wern, guldbaggebelönade sci-fi-dramat Aniara, skräckfilmen Andra sidan och internationella storfilmen Bergman Island  (som 2021 tävlade om guldpalmen i Cannes!) spelats in på Gotland. Under 2021 har fonden investerat i dokumentärserien Vad hände med Sjögren? om Gotlands mest kända ouppklarade försvinnande samt SVT:s julkalender 2022 Kronprinsen som försvann, en tidlös saga för hela familjen. 

Samarbete med Film Stockholm och Film på Gotland

Sedan 2021 samarbetar Gotlands filmfond med Film Stockholm AB gällande investeringar i långfilmer och dramaserier. Kontaktperson på Gotlands filmfond angående samproduktion är Anne-Marie Söhrman-Fermelin. Gotlands filmfond samarbetar även med Film på Gotland, bland annat kring filmvisningar och talangutvecklingsprogrammet Talent to Watch Gotland – långfilm.

Samfinansiering och utvecklingsstöd

För att samproducera med Gotlands filmfond krävs att sökande part är ett etablerat bolag, att gotländska filmarbetare eller kreatörer engageras, att 100% av insatsen spenderas i regionen och att produktionen kan uppvisa regional förankring.
 
 
Kontaktperson kring praktiska frågor vad gäller filmproduktion på Gotland är Vilhelm Jegerhjelm, filmkommissionär på Film på Gotland. 
 
I styrelsen för Gotlands filmfond sitter Angelica Andersson-Fihn, Karin Winsnes och Paola Ciliberto.