Här hittar du frågor och svar om tillstånd, regler och tillsyn.
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Frågor och svar
Alkohol och tobak
När behöver jag ett serveringstillstånd?
Du behöver serveringstillstånd om alkoholdryck, starkare än 3,5 procent, ska serveras mot ersättning för förtäring på stället. Ersättningen kan bestå av kontanter, varor, tjänster eller goodwill. Ersättningens storlek har ingen betydelse i sammanhanget. Inte heller om ersättningen är direkt eller indirekt spelar roll (indirekt är till exempel att drycken ingår i en entréavgift).
Mer information
Serveringstillstånd
Vem har ansvaret för alkoholservering när tillståndshavaren inte är närvarande?
Tillståndshavaren utser serveringsansvarig personal och anmäler detta till Region Gotland. Serveringsansvarig personal har då ansvaret för alkoholservering.
Mer information
Serveringstillstånd
Avfall och återvinning
Hur skaffar jag abonnemang på sophämtning, slamtömning eller latrinhämtning?
Alla fastigheter i vilka det bor eller vistas personer ska ha sophämtningsabonnemang. Om det inte finns något abonnemang sedan tidigare eller om du vill ändra ett abonnemang meddelar du det till teknikförvaltningen i Region Gotland via en blankett.
Mer information
Sophämtningsabonnemang för företag samt blankett för abonnemang.
Hur gör jag om jag behöver sophämtning oftare under en period?
Om du vill ha tätare sophämtning behöver du kontakta teknikförvaltningens kundtjänst och göra en ändring i ditt sophämtningsabonnemang.
Om du inte själv är fastighetsägare vänder du dig till din hyresvärd.
Kontakt
Kundtjänst.
Hur och var lämnar jag tidningar och förpackningar?
Förpacknings- och tidningsinsamlingen har tecknat avtal med Östra Gotlands Schakt. Möjlighet finns även att kontakta andra entreprenörer som i sin tur levererar materialet till Östra Gotlands Schakt.
Mer information
FTI AB - Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Brandskydd
Måste jag som företagare arbeta med brandskydd?
Ja. Ägare till byggnader eller andra anläggningar samt verksamhetsutövare ska se till att det finns utrustning för släckning av brand och livräddning vid brand eller annan olycka. De ska också vidta åtgärder för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Mer information
Företagarens ansvar för brandskyddsarbete.
Bygga och riva
Hur ansöker jag om bygglov?
Vi har tagit fram en instruktion som steg för steg informerar om hur du går tillväga i din bygglovsansökan.
Mer information
Bygglov steg för steg
Vad bör jag tänka på om jag vill bygga nytt, om eller till i Visby innerstad?
I innerstaden råder utökad bygglovsplikt. Det innebär att bland annat underhåll, fasadändringar, byte av material och trädfällning är bygglovspliktigt.
Mer information
Söka bygglov i Visby innerstad
Vad bör jag tänka på om jag ska riva en fastighet?
Vill du riva en byggnad eller en del av en byggnad inom detaljplan måste du ansöka om rivningslov hos byggnadsnämnden.
Mer information
Rivning
Livsmedel och restaurang
Vem är livsmedelsföretagare?
De fysiska eller juridiska personer som driver ett företag som producerar, bearbetar eller distribuerar mat är livsmedelsföretagare. Företaget kan vara privat eller offentligt och drivas med eller utan vinstsyfte. Livsmedelsföretag finns inom hela kedjan från jord till bord, det vill säga från en primärproducent som exempelvis odlar grödor och föder upp djur till en företagare som levererar mat till konsumenten.
Verksamheten måste ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation för att räknas som livsmedelsföretag.
Exempel på livsmedelsföretag:
- transportföretag/åkerier som transporterar livsmedel
- enskilda dricksvattenanläggningar som producerar vatten för livsmedelsverksamhet
- restauranger och caféer
- föreningar som serverar livsmedel
- butiker
Mer information
För livsmedelsföretagaren
Vilka verksamheter behöver registrera livsmedelsanläggning?
Verksamheter som säljer eller levererar livsmedel (som butiker, catering, caféer och restauranger) ska registreras. Det gäller även verksamheter som är mellanhand och distribuerar livsmedel vidare, så som grossister, transportföretag och livsmedelstillverkande företag.
Om du är osäker på vad som gäller för registrering kan du kontakta enheten för livsmedel och alkoholtillstånd.
Mer information
Driva livsmedelsföretag
Vad gäller om jag vill ha en food truck?
En food truck kräver tillstånd från polisen. Det innebär nämligen användning av offentlig plats.
Mer information
Polisens information om offentlig plats
Vad behöver jag tänka på om jag har enskilt avlopp där jag vill starta en verksamhet?
Om din verksamhet orsakar en stor förändring av avloppsvattnets mängd och sammansättning kan du behöva uppgradera avloppet. Kontakta enhet miljö- och hälsoskydd för att ta reda på vad du behöver göra.
Mer information
Enskilt avlopp
Mark och offentlig plats
Behöver jag något tillstånd om jag ska ställa upp en skylift några timmar?
Ja, du behöver ansöka om användande av offentlig plats. Det gör du hos polisen.
Om dessutom en gata måste stängas av måste du ansöka om en tillfällig trafikanordningsplan hos Region Gotland.
Mer information
Polisens information om användande av offentlig plats
Vad gäller om jag vill ha en uteservering?
För att få ha en uteservering måste du ansöka om tillstånd hos polisen. Det innebär nämligen användning av offentlig plats.
Uteserveringar är trevliga men de får aldrig hindra framkomlighet för fordon, gångtrafikanter eller funktionshindrade. Det finns riktlinjer för uteserveringar som ska följas.
Mer information
Polisens information om offentlig plats
Region Gotlands riktlinjer samt kartunderlag till ansökan
Kontakt
Polisen
Trafik och parkering
Jag är hantverkare och behöver parkeringstillstånd för att kunna parkera nära arbetsplatsen, hur ansöker jag?
Hantverkare eller andra med särskilda behov av att parkera i närheten av sitt arbete kan ansöka om nyttoparkeringstillstånd.
Mer information och ansökan
Nyttoparkeringstillstånd