Sök

Bilda förening

Gotland är ett av de föreningstätaste länen i landet. Det är något vi är stolta över. Vilken grupp som helst får bilda förening och bedriva verksamhet. Förening är den minsta formen för demokrati som vi har i Sverige.

Varför bilda förening?

Det finns olika slags föreningar men den här informationen handlar om ideella föreningar. Föreningsarbete är ett fantastiskt sätt att gemensamt driva verksamhet eller frågor. Du kan givetvis bedriva verksamhet utan att vara föreningsanknuten. Fördelen med en förening är att den blir en juridisk person.

Det betyder att föreningen kan äga tillgångar och skulder, vara part i avtal och uppträda som part inför domstol och myndigheter. Så länge föreningen utför sina uppdrag på ett korrekt sätt är varken styrelse eller medlemmar personligen ansvariga för verksamheten.

Ytterligare en anledning till att bilda förening, är att du kan få möjlighet att ta del av vissa bidrag eller stöd. En annan kan vara att bli del av en större sammanslutning på området, exempelvis en riksorganisation.

Vad krävs?

I korthet krävs att du

  • väljer en styrelse
  • antar stadgar
  • är minst tre personer i föreningen.

Något minsta antal personer för att bilda en ideell förening finns inte fastställt. Rekommendationen är ändå att ni är minst tre personer eftersom det är det minsta antalet personer som krävs för att bilda en ekonomisk förening.


Att bilda och arbeta i en ideell förening

Här kan du läsa om hur du bildar förening, hur du kan jobba, hur stadgar kan se ut med mera. Läs mer i boxarna nedan.

1. Föreningsidé

Du och några vänner kanske har en gemensam verksamhet som görs helt ideellt. Det kanske kostar lite pengar och ni behöver en gemensam kassa. En demokratisk organisation runt kassan skulle kunna vara grunden i er förening.

2. Stadgar

Arbeta ihop ett förslag till stadgar. Stadgarna styr hur ni ska samarbeta i er förening och hur den är uppbyggd. Tänk på att en ny styrelse i framtiden ska kunna läsa stadgarna och förstå hur föreningen ska drivas. Det är bra om ni skriver datum på stadgarna. Det gäller även om ni gör om dem i framtiden.

3. Bildandemöte

Det första mötet för föreningen. Här samlar du dina föreningsmedlemmar. Ni skriver ett protokoll med med datum för mötet, vilka som närvarar, ni beskriver er förening och att ni antar stadgarna.

4. Konstituerande möte

Föreningens andra möte. Här väljs styrelsen och vem som gör vad. Skriv ner även detta i ett protokoll. Ett konstituerande möte ska sedan hållas varje år. Det görs oftast direkt efter årsmötet.

5. Protokoll och dokument

Ni är nu en förening och har tre dokument som ska signeras och justeras. Att justera ett dokument innebär att granska dokumenten och skriva under på att de stämmer:

  • Stadgar
  • Bildandemötesprotokoll
  • Konstituerande protokoll

6. Registrera hos Skatteverket

Ansök om registrering av ideell förening till Skatteverket. Skicka även in stadgar och dina protokoll. Därefter får ni ett organisationsnummer.

7. Ordna ett föreningskonto hos banken

Prata med din bank om att få öppna ett föreningskonto. Ta med dina dokument.

8. Registrering hos Region Gotland

Ansök om registrering av din förening hos Region Gotland genom e-tjänsten nedan. Vi behöver också dina föreningsdokument. När föreningen godkänns får du möjlighet att söka ekonomiska bidrag och boka Region Gotlands lokaler till ett billigare pris.

Föreningsidé

Vad ska föreningen göra, varför och för vem? Svaret på de frågorna är din föreningsidé.

Fundera på ett eller flera namnförslag innan bildandemötet. Det kan vara bra om namnet beskriver föreningens verksamhet.

Om föreningen ska vara ansluten till någon riksorganisation är det bra att kontakta den så snart som möjligt. Riksorganisationen kan hjälpa till med stadgar och andra tips eller ha synpunkter och krav på formerna för föreningen.

Stadgar

Stadgarna beskriver hur föreningen är uppbyggd och fungerar. Du ska kunna läsa stadgarna och förstå hur föreningen ska drivas. Stadgarna är föreningens riktlinjer och regler.

Om föreningen är ansluten till en riksorganisation finns ofta stadgar att utgå ifrån. Längre ner på sidan finns förslag på stadgar för ideell förening som Region Gotland har tagit fram.

Stadgar ska innehålla

  • föreningens namn (firma)
  • föreningens ändamål
  • föreningens officiella adress
  • föreningens räkenskapsår
  • antal styrelseledamöter, hur de väljs och på hur lång tid
  • antal revisorer, hur de väljs och på hur lång tid
  • medlemsavgifternas storlek
  • vad som ska ske med tillgångarna om verksamheten läggs ner.

Bildandemöte

När föreningen har en grund i form av föreningsidé, namnförslag och stadgar är det dags föreningens första möte, bildandemötet.

Bjud sedan in intresserade till bildandemötet. Alla som vill ska ha möjlighet att delta, i regel får ingen stängas ute. Förbered gärna valen till förtroendeuppdragen, alltså rollerna som ordförande, kassör, sekreterare med flera.

Bildandemötet ska ta upp frågor som

  • röstlängd, alltså vem som får rösta och under vilka villkor
  • bildande av föreningen
  • föreningens namn
  • föreningens stadgar
  • anslutning till eventuell riksorganisation
  • årsavgift
  • interimsstyrelse, en tillfällig styrelse, om det behövs fram till konstituerande möte
  • revisorer
  • valberedning
  • verksamhetsplan.

När mötet gått igenom punkterna och protokollet är skrivet och justerat är föreningen formellt bildad.

I boxarna nedan ges förslag till dagordning för bildandemötet.

Konstituerande möte

Efter bildandemötet är det dags för det första styrelsemötet. Då ska styrelsen konstituera sig och utse firmatecknare.

Konstituera betyder organisera. Styrelsen utser inom sig olika poster eller uppdrag, till exempel vice ordförande, sekreterare och kassör. Det finns inget hinder mot att en person innehar flera olika befattningar. Tänk på att det är bra att dela på ansvaret så att ingen blir överbelastad.

Firmatecknare är den eller de som har rätt att underteckna papper för föreningen. Hen utses också utses vid det konstituerande mötet. Försök att begränsa antalet personer med firmateckningsrätt. Vanligt är att utse ordförande och kassör till firmatecknare.

När styrelsen har konstituerat sig, alltså när mötet är över, har du underlag till de dokument du behöver för att gå vidare.

Protokoll och dokument

De tre dokument som ska skrivas under och justeras är

  • stadgar
  • protokoll från bildandemöte
  • Protokoll från konstituerande möte.

Dokumenten ska skrivas under av mötesordförande och sekreterare. Att justera betyder att granska dokumenten och skriva under på att de stämmer. En justerare ska därför utses på mötet.

Handlingarna ska föreningen förvara på ett säkert sätt. Kom ihåg använda kopior av dokumenten i dina vidare kontakter med myndigheter och organisationer. Originalen ska föreningen behålla.

Skatteverket och banken

Nu kan du ansöka om att få ett organisationsnummer hos Skatteverket. När du fått det kan du fakturera, ingå avtal och ha ett bankkonto. Skicka även in dina föreningsdokument, alltså stadgar och protokoll från bildande- och konstituerande möte.

Kontakta sedan din bank och öppna ett föreningskonto. Ta med dina dokument. Ett föreningskonto behövs om du exempelvis ska boka lokal eller söka ekonomiskt stöd hos Region Gotland.

Registrera hos Region Gotland

Nu kan du ansöka om att registrera din förening hos Region Gotland. Då ingår din förening i vårt föreningsregister som gör det möjligt att söka stöd och boka lokaler.

Om du har möjlighet att tillhöra en riksorganisation så kan du också registrera föreningen hos dem. De kan till exempel tillhandahålla utbildningar, nätverk, kunskap och annat som hjälper dig i föreningsarbetet.

Så kan du jobba i din förening

Hur föreningsarbetet går till styrs i föreningens stadgar. Därför kan det se olika ut i olika föreningar. Här kommer grundläggande information om föreningsarbete.

Årsmöte

Föreningen ska ha årsmöte varje år. Årsmötet kan jämföras med en riksdag där föreningens medlemmar väljer styrelse, granskar ekonomin och kommande verksamhet.

På årsmötet bestämmer medlemmarna om styrelsen får ansvarsfrihet för det år som varit. Med det menas att medlemmarna avgör om styrelsen skött sina uppdrag på ett korrekt sätt. Om styrelsen till exempel misskött ekonomin kan de hållas personligen ansvariga. Därför har föreningen revisorer som går igenom ekonomin inför årsmötet och där de ger synpunkter på styrelsens arbete.

När styrelsen utses är det vanligt att välja ordförande och hälften av styrelsens ledamöter på ett år och övriga ledamöter på två år. Detta för att undvika att alltför många ledamöter avgår samtidigt.

Inför årsmötet är det viktigt att bjuda in medlemmarna på rätt sätt. Hur det går till och vilka ärenden som ska tas upp ska finnas i föreningens stadgar. Det är styrelsens uppgift att förbereda årsmötet.

Föreningens valberedningen ska på årsmötet komma med förslag till de poster i styrelsen som behöver ersättas. Valberedningen har hela året på sig att fundera på vilka som kan passa för de olika posterna. Här är det viktigt att tänka igenom vilka personer som kan behövas för att föreningen ska må bra. Många olika kunskaper kan behövas, så tänk på mångfald och bredd.

Medlemsförteckning och personuppgifter

Föreningen ska ha en medlemsförteckning. Här bör namn, adress och födelseår stå med. Det är också bra att skriva ner när föreningen blev medlem och när hen sist betalade medlemsavgift.

Eftersom personuppgifter kan vara känsliga är hanteringen viktig.

  • Det måste finnas ett syfte att samla in uppgifterna.
  • Endast personuppgifter som är nödvändiga för syftet får samlas in.
  • Personuppgifterna ska vara korrekta och uppdaterade.
  • När uppgifterna inte längre uppfyller syftet ska det tas bort.
  • De ska förvaras på ett säkert sätt.
  • Du ska kunna visa att du uppfyller dessa krav.

Hanteringen av personuppgifter styrs i dataskyddsförordningen (GDPR).

Styrelsens arbete och ansvar

Styrelsen består av ett antal ledamöter som ska delta i styrelsemöten och arbeta i föreningen. Alla ledamöter har rösträtt i styrelsen. De kan få olika uppdrag och ansvar beroende på vilka behov föreningen har. Om en ledamot inte kan närvara vid ett sammanträde ska det meddelas till ordförande. Då kan en ersättare kan komma istället. En ersättare kallas också för suppleant.

Styrelsen ska även

  • se till att stadgar och regler följs
  • genomföra beslut som bestäms på årsmötet
  • planera och leda arbetet inom föreningen
  • ansvara för och ta hand om föreningens ekonomi och tillgångar
  • ge revisorerna tillgång till bokföringen
  • förbereda årsmötet
  • bestämma hur många övriga möten som behövs för att sköta arbetet.

Styrelsen är ansvarig för föreningens verksamhet. Varje styrelseledamot ska utföra sitt uppdrag på ett korrekt, lojalt och omsorgsfullt sätt. Skulle någon styrelseledamot inte leva upp till detta kan hen bli personligen ansvarig för den skada som drabbar föreningen.

Vid varje möte bör ett protokoll skrivas. Det ska sedan läsas igenom av justeraren. Om justeraren inte föreslår några ändringar ska det skrivas ut och signeras. Oftast är det ordföranden och sekreteraren som skriver på tillsammans med justeraren. Alla medlemmar bör få tillgång till protokollet.

Ordföranden ansvarar för att

  • kalla till styrelsemöte
  • kalla suppleanter då det behövs
  • leda sammanträdet
  • se till att protokoll skrivs
  • se att beslut genomförs.

Ordföranden har oftast utslagsröst vid röstning och är ofta firmatecknare. Röstning kallas ibland för votering.

Kassörens ansvarar för

  • utbetalningar
  • attestering av fakturor
  • bokföring
  • deklaration
  • årsbokslut
  • medlemsförteckning
  • budgetunderlag
  • försäkringar.

Kassören är ofta firmatecknare.

Sekreteraren ansvarar för att

  • förbereda sammanträden
  • skriva protokoll
  • arkivering för protokoll, skrivelser och bokföring
  • följa upp styrelsens beslut
  • underteckna skrivelser
  • göra förslag till verksamhetsberättelse inför årsmötet.

Suppleanter är

  • ersättare för styrelseledamöterna.

De kallas in när någon av de ordinarie ledamöterna inte kan närvara vid ett möte.

Andra roller i föreningen

Revisor

  • Revisorns arbete är att granska styrelsens arbete, speciellt hur ekonomin har skötts.
  • En föreningsrevisor behöver inte vara auktoriserad revisor. Det räcker att hen har kunskap om ekonomi och förstår sitt uppdrag.
  • En förening kan ha flera revisorer.

Valberedning

  • Valberedning är oftast en mindre grupp som ska ta fram förslag på kandidater till ny styrelse till årsmötet.
  • Valberedningen har hela året på sig att fundera på vilka som kan passa för de olika posterna.

Andra roller

Vilka roller som ska finnas i föreningen beskrivs i stadgarna. Några exempel kan vara

  • ungdomsansvarig
  • lokalansvarig
  • Och så vidare.

Ekonomi

Det är styrelsens uppgift att se till att det finns en korrekt redovisning av föreningens ekonomi. Den ska också vara lätt att förstå. Därför är det en god idé att redan från början skaffa sig ett bra system för bokföring.

Ett verksamhetsår är den period som föreningen använder för sina aktiviteter och bokföring. Vanligast är att använda samma verksamhetsår som ett vanligt år, alltså från 1 januari till 31 december.

Alla föreningar ska deklarera varje år. Då redovisar du hur mycket föreningen tjänat och hur mycket skatt som ska betalas. Om din förening är ideell, har öppet medlemsskap och ägnar sig åt exempelvis idrott och kultur på minst 75 procent räknas den som allmännyttig. Då behöver du inte betala skatt på vissa inkomster.

Läs mer om att deklarera hos Skatteverket

Ärendegång

Med ärendegång menas hur en fråga eller förslag ska tas om hand i föreningen. Hur det går till ska stå i stadgarna och ofta finns det flera sätt. Till exempel kan du kontakta en styrelsemedlem eller ta upp din fråga på ett medlems- eller årsmöte. Då blir frågan ett ärende.

Din fråga kan sedan tas upp på ett styrelsemöte. En dagordning med alla ärenden brukar skickas ut i förväg. Under mötet diskuteras frågan. Om styrelsen inte är redo för att ta beslut bordläggs frågan. Då kan styrelsen exempelvis be om mer information för att sedan ta beslut på nästa möte.

När beslut är taget ska medlemmarna få information på det sätt som stadgarna beskriver. Det kan vara genom utskick av protokoll, information på en hemsida eller liknande.

Mötesteknik

Stadgarna beskriver hur möten organiseras i föreningen. Det är bra om styrelsen skickar ut dagordningen i förväg. Då kan medlemmarna information och kan skicka med flera frågor till mötet.

Mötet leds av ordförande som hälsar välkomna och öppnar mötet. Sedan följs dagordningens punkter i tur och ordning. Mötet ska vara demokratiskt och alla ska ges möjlighet att ge sina synpunkter. Det är vanligt att den som tagit upp frågan eller den som har mest kunskaper i ämnet pratar först. Därefter kan det bli diskussion. Det är ordföranden som ser till att alla håller sig till ämnet och inte pratar för länge.

Om det behövs ett beslut i frågan ska det beslutas under mötet. Oftast är de närvarande överens och tar ett gemensamt beslut. Om man inte är överens kan man rösta. Hur en sådan votering går till står i stadgarna.

Protokoll ska skrivas vid varje möte. Om alla inte är överens är det vanligt att skriva det i protokollet.

Förslaget är utarbetat av kultur- och fritidsavdelningen som stöd till ideella föreningar i arbetet med att skapa egna stadgar.

Förslag till stadgar för ideell förening

Stadgar för _____________ (föreningsnamnet)

Fastställda vid bildandet av ____________ (föreningsnamnet) vid årsmötet den (datum) ________.

Föreningens mål och inriktning

_____________ (föreningsnamnet) är en ideell förening.

Föreningen har som ändamål att av erhållna och insamlade medel bedriva välgörande och humanitär verksamhet inom och utom landet (exempel).

Hemort

Föreningen har sin hemort i ____________ (ort, län).

Medlemskap

§1 Medlem i föreningen är den som frivilligt deltar i föreningens verksamhet.

§2 Medlem

  • har rätt att delta i möten och andra sammankomster som anordnas för medlemmarna
  • har rätt till fortlöpande information om föreningens angelägenheter
  • ska följa föreningens stadgar och beslut som har fattats av föreningen
  • har inte rätt till del av föreningens tillgångar vid upplösning av föreningen.

Styrelsen

§3 Styrelsen ansvarar för föreningens verksamhet. Styrelsen ska inom ramen för stadgarna arbeta för föreningens utveckling och ta hand om medlemmarnas intressen.

Styrelsen ska särskilt

  • se till att föreningen följer regler som gäller för verksamheten
  • förverkliga beslut som årsmötet bestämt
  • planera, leda och sköta arbetet inom föreningen
  • ansvara för att förbereda årsmötet.

§4 Styrelsen består av ordförande, två till fyra övriga ledamöter (udda antal) och två suppleanter.

§5 Styrelseledamöter och suppleanter väljs för den tid som sägs i §14 av de medlemmar som för rösta på årsmötet.

Om en styrelseledamot avgår före mandattidens slut tar suppleanten hens plats enligt en turordning som föreningen bestämt. Suppleanten sitter fram till nästa årsmöte.

Styrelsen utser vice ordförande, sekreterare, kassör och de övriga roller som behövs.

§6 Föreningens firma tecknas av styrelsen eller särskilt utsedda styrelselemöter.

§7 Styrelsen sammanträder när ordföranden eller minst halva antalet styrelseledamöter så bestämmer.

Styrelsen är beslutmässig om samtliga ledamöter kallas till sammanträdet och minst hälften av dem är närvarande.

Vid sammanträdet ska protokoll skrivas. Avvikande mening ska antecknas i protokollet.

§8 Ordföranden är föreningens officiella representant. Ordföranden leder styrelsens förhandlingar och arbete samt övervakar att såväl föreningens stadgar, regler och beslut efterlevs. Har ordföranden förhinder träder vice ordföranden in i ordförandens ställe. I övrigt fördelas arbetsuppgifterna bland styrelsens ledamöter såsom styrelsen bestämt.

Verksamhets- och räkenskapsår

§9 Verksamhetsåret och räkenskapsåret omfattar kalenderår.

Styrelsens arbetsår omfattar tiden från årsmötet till och med årsmötet påföljande år.

Revision

§10 Styrelsen ska ge revisorerna tillgång till föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll, medlemsförteckning och övriga handlingar. Revisorerna ska få ta del av handlingarna när de efterfrågar dem. När det gäller revision inför ett årsmöte ska styrelsen ge tillgång till handlingarna senast en månad före årsmötet.

Revisorerna ska granska styrelsens verksamhet och ekonomi för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret. Revisionsberättelsen ska överlämnas till styrelsen senast 14 dagar före årsmötet.

Möten

§11 Föreningen håller årsmöte i (vald månad) _________ varje år. Styrelsen bestämmer tidpunkt och plats för årsmöte och övriga möten.

Styrelsen offentliggör kallelse och dagordning för årsmötet senast tre veckor före mötet av styrelsen genom anslag på (föreningsnamnets) _________ anslagstavla (eller motsvarande, beskriv hur informationen skickas ut).

Styrelsen ska se till att verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning (resultat- och balansrapport) och revisionsberättelsen är tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet.

§12 Varje medlem som är närvarande har rösträtt på möten.

§13 Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.

§14 Vid årsmötet förekommer följande ärenden

  1. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
  2. Fastställande av dagordning.
  3. Val av ordförande samt sekreterare för mötet.
  4. Val av justeringsmän som tillsammans med ordföranden skall justera mötesprotokollet.
  5. Redogörelse för föregående års verksamhet, verksamhetsberättelse.
  6. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste räkenskapsåret.
  7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
  8. Val av
    a) föreningens ordförande, tillika styrelsens ordförande, för en tid av ett år
    b) övriga styrelseledamöter för en tid av ett år
    c) två suppleanter i styrelsen med för dem fastställd turordning för en tid av ett år
    d) två revisorer jämte suppleanter för en tid av ett år.
  9. Behandling av förslag som styrelsen eller medlem med rösträtt skickats in till årsmötet senast tre veckor innan möte. Stadgeändringar eller förslag om upplösning av föreningen ska lämnas in senast trettio dagar före årsmötet.
  10. Övriga frågor.

Ett förslag som är av ”ekonomisk natur” ska inte beslutas under punkten ”Övriga frågor” utan hänvisas till ordinarie styrelsemöte. Skälet är att minska risken för att fatta oförberedda beslut.

Extra möte

§15 Styrelsen får kalla föreningens medlemmar till extra möte, om sådant möte behövs.

Vidare är styrelsen skyldig att kalla till extra möte, när revisorerna med angivande av skäl skriftligen så kräver, eller när det för angivet ändamål begärs av minst en tiondel av föreningens röstberättigade medlemmar.

Underlåter styrelsen att inom 14 dagar kalla till mötet, får den som krävt mötet kalla till detta.

Kallelse jämte dagordning för extra möte översänds senast sju dagar före mötet till medlemmarna eller kungörs inom samma tid i ortspressen samt genom anslag i klubblokal el dyl.

Vid extra möte får endast i dagordningen upptaget ärende avgöras.

Beslut och omröstning

§16 Beslut fattas med acklamation (dvs. med ja- eller nejrop) eller efter omröstning (votering) om sådan begärs.

Med undantag för de i §17 första stycket nämnda båda fallen avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet.

Omröstning sker öppet, dock att val skall ske med slutna sedlar, om röstberättigad medlem så begär. Vid omröstning som ej avser val gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordföranden vid mötet, om han är röstberättigad. Är han inte röstberättigad avgör lotten- Vid val skall i händelse av lika röstetal lotten avgöra. Beslut bekräftas med klubbslag.

Stadgeändring

§17 Endast årsmötet får ändra dessa stadgar. I sådant fall krävs att minst 2/3 av antalet avgivna röster bifaller beslutet.

Upplösning av föreningen

§18 Beslut om upplösning av föreningen måste beslutas på två medlemsmöten varav det ena ska vara föreningens ordinarie årsmöte. För att föreningen ska kunna upplösas krävs att minst 2/3 av antalet avgivna röster biträder beslutet. (I stadgarna måste anges hur föreningens eventuella tillgångar då ska fördelas. Ange här ett visst bestämt ändamål.)

§1 Mötets öppnande
Någon av initiativtagarna hälsar de närvarande välkomna och ger en kort information om syftet med mötet, samt presenterar de som arbetat med förberedelserna.

§2 Fastställande av närvaroförteckning/ röstlängd
En närvaroförteckning med mötesdeltagarnas namn upprättas. Den kan också användas som röstlängd i de fall omröstning begärs. Närvaroförteckningen läggs som bilaga till protokollet.

§3 Godkännande av dagordning
Dagordningen läses upp för godkännande.

§4 Val av mötesordförande
Någon väljs att agera ordförande för bildandemötet, dvs leda mötet enligt dagordningen. Vem som helst på mötet kan föreslå kandidater och mötet väljer/röstar.

§5 Val av mötessekreterare
Någon väljs att agera sekreterare för bildandemötet, dvs föra protokoll. Vem som helst på mötet kan föreslå kandidater och mötet väljer/röstar.

§6 Val av två justerare, tillika rösträknare
Två personer väljs för att kontrollera och intyga att innehållet i det förda protokollet är riktigt. De ska också fungera som rösträknare om så krävs. Vem som helst på mötet kan föreslå kandidater och mötet väljer/röstar.

§7 Information från initiativtagarna
Någon/några av initiativtagarna informerar om förarbetet innan bildandemötet.

§8 Fråga om bildandet av föreningen
Frågan ”skall föreningen bildas” ställs och mötets deltagare svarar/röstar. Om svaret är ”ja”, går man vidare till paragraf 9, annars paragraf 19.

§9 Fastställande av föreningens namn
Mötesdeltagarna delges de namnförslag som kommit fram och kan ta emot fler förslag på sittande möte. Namnet fastställs av mötesdeltagarna.

§10 Fastställande av stadgar
Det stadgeförslag som förberetts gås igenom. Läs igenom varje paragraf och godkänn var för sig. Finns inget förslag på stadgar, så får mötet utse några personer att ta fram förslag som sedan fastställs på första årsmötet.

§11 Anslutning till eventuell riksorganisation
Mötet tar beslut om att söka anslutning av föreningen till riksorganisation.

§12 Fastställande av årsavgift
Mötet bestämmer årsavgiften för det kommande verksamhetsåret.

§13 Val av interimsstyrelse
Mötet väljer interimsstyrelse (tillfällig styrelse) enligt stadgarna: Ordförande, ledamöter och suppleanter som skall agera styrelse fram till första årsmötet.

§14 Val av revisorer
Mötet väljer revisor/-er enligt stadgarna – minst en, vanligen två. Revisorerna skall inte sitta i styrelsen, eftersom de ska granska styrelsens förvaltning och räkenskaper.

§15 Val av valberedning
Mötet väljer valberedning. Vanligen tre personer av vilka en utses som sammankallande. Valberedningen förbereder personvalen till årsmötet och skall inte sitta i styrelsen.

§16 Annat ärende
Här kan man exempelvis lyfta ett val av en kommitté eller arbetsgrupp för något ändamål (t ex ta fram ett förslag till medlemskort).

§17 Diskutera verksamhetsplan
Någon av initiativtagarna lämnar rapport om en den tänka verksamheten för den närmaste tiden.

§18 Övriga frågor
Här kan man exempelvis besluta om tid för nästa styrelsemöte eller nästa medlemsmöte. (Inga ekonomiska frågor får avgöras under denna punkt – de måste stå med på dagordningen.)

§19 Mötets avslutande
Föreningens bildandemöte avslutas, eventuellt av föreningens nyvalde ordförande.

Information in English

You can join an established association if you want to get in touch with people who share the same interests as you. If such an association does not exist or if the activities in existing associations are not designed the way you wish, you can form your own. You can of course conduct these activities without having an association, but there are benefits.

The benefit of organizing your activities in an association is that it becomes a legal entity. It can own assets and take financial responsibilities. The association can also be a part in an agreement an may appear as a part before the courts and authorities.

Anyone can form an association in Sweden, but you need to be at least three people. The administration defining the association must be democratic and transparent.

Read more about how to start a non-profit association

Föreningskonsulent fritid

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 februari 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)