Kontakt

Enhet livsmedel och alkoholtillstånd, samhällsbyggnadsförvaltningen
Besöksadress: Visborgsallén 19, 621 81 Visby
E-post: registrator-mbn@gotland.se

Livsmedelsinspektörer
Telefon: 0498-26 32 10
Telefontid vardagar klockan 09.00-12.00
E-post: sbflivsmedel@gotland.se

När du har kontakt med oss på Region Gotland innebär det att vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Redlighet - inget fusk!

Med redlighet menas att kunden inte ska luras eller vilseledas genom informationen om maten. Det som står på menyn ska alltså vara det som man får på tallriken.

Exempel på livsmedel som antingen har skyddade beteckningar eller som ofta byts ut mot billigare livsmedel är:

  • Parmesanost
  • Fetaost
  • Krabba
  • Buffelmozzarella
  • Oxfilé

Varor med skyddad beteckning måste komma från ett visst geografiskt område eller vara tillverkat på ett visst vis, till exempel fetaost. Andra exempel på detta är att Serranoskinka används istället för parmaskinka. Båda har skyddade beteckningar och bör inte blandas ihop.

Det finns en risk för allergiker när det gäller grana padano och salladsost. Grana padano, som kan användas istället för parmesan, kan innehålla ägg eller soja. Salladsost, som ofta används när fetaost anges, är gjord på komjölk istället för får/getmjölk och är därför en risk för mjölkallergiker.

Det förekommer att billigare köttdetaljer eller andra djurslag säljs som oxfilé, till exempel italiensk vattenbuffel eller obesiktat hästkött.

Närings- eller hälsofördelar

Det är även vilseledande att påstå att livsmedelsprodukter har speciella näringsfördelar eller hälsofördelar genom så kallade näringspåståenden och hälsopåståenden. Det kan vara påståenden som hänvisar till egenskaper hos en viss ingrediens. Alla näringspåståenden och hälsopåståenden måste först granskas och godkännas av EU-kommissionen innan de får användas. Om godkända påståenden används på produkter exempelvis kosttillskott ska produkten uppfylla särskilda krav till exempel särskilt näringsinnehåll och en särskild näringshalt, utpekad målgrupp och extra informationstexter. Det är heller inte tillåtet att tillskriva livsmedel medicinska egenskaper som att livsmedelsprodukter kan bota eller lindra vissa sjukdomar eller sjukdomssymtom. Påståenden om att bota eller förebygga sjukdom är alltid medicinska och får bara göras på läkemedel.

Ekologiska livsmedel

Det finns också särskilda regler för tillverkning och märkning av ekologiska livsmedelsprodukter. Inom EU ska alla som framställer, bereder, förvarar eller importerar och som vill märka sina produkter som ekologiska eller ange att livsmedlet innehåller ekologiska ingredienser, anmäla sig till ett godkänt kontrollorgan.

Läs mer i informationsbroschyren ”Redlighet” om skyddade beteckningar som finns länkad på den här sidan.