Kontakt

Enhet livsmedel och alkoholtillstånd, samhällsbyggnadsförvaltningen
Besöksadress: Visborgsallén 19, 621 81 Visby
E-post: registrator-mbn@gotland.se

Livsmedelsinspektörer
Telefon: 0498-26 32 10
Telefontid vardagar klockan 09.00-12.00
E-post: sbflivsmedel@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Allergiframkallande mat

Enligt informationsreglerna så ska kunden alltid upplysas om vilka allergener maten innehåller. Denna information kan ges på olika sätt; muntligt, skriftligt eller på annat tydligt sätt. 

Denna information kan ges på olika sätt; muntligt, skriftligt eller på annat tydligt sätt. 

För att minska risken för missförstånd är det bra om gästen kan prata direkt med kocken. Spår av allergiframkallande ämnen får inte finnas i maten som du serverar till en allergisk kund – därför är det viktigt att du noga rengör verktyg och ytor innan du lagar maten samt förvarar specialkost skiljt från övrig mat. Var särskilt noga med att läsa ingrediensförteckningar till sammansatta livsmedel när du ska servera en gäst med allergi, eftersom det kan finnas flera olika allergener i sådana livsmedelsprodukter.

Färdigförpackade livsmedel

På färdigförpackade livsmedel ska allergenerna skilja sig från den övriga texten på förpackningen till exempel genom fet stil, kursiv stil eller text i annan färg. På oförpackade livsmedel och på livsmedel som förpackas på kundens begäran kan allergener informeras om på valfritt sätt (muntligt eller skriftligt). Om informationen för sådana livsmedel lämnas muntligen måste det finnas en skriftlig uppmaning om att personalen kan informera kunderna om allergener i maten, exempelvis ”Är du allergisk? Fråga personalen om vad maten innehåller”.


Allergener som du alltid måste informera om

Följande allergener måste kunden alltid kunna informeras om:

  • Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre, spelt/dinkel, kamut
  • Mjölk och mjölkprodukter, inklusive laktos
  • Ägg
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svavel och sulfit (mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter)
  • Lupin
  • Fisk
  • Kräftdjur: kräftor, räkor, krabba, hummer etc.
  • Blötdjur: snäckor, musslor och bläckfisk

Läs mer om allergi mot mat på Livsmedelsverkets hemsida, se länkarna under "Mer information".